Nya pop-up-platser i Karlstads centrum

Stjärnorna markerar var Karlstads kommun placerar ut pop-up-ytor. Bild: Karlstads kommun.

En hammock längs Klarälven, ett fotbollsspel på Drottninggatan och flera nya sittplatser. Det är några av de nya tillfälliga ”hängytorna” som Karlstads kommun skapar i centrala Karlstad i år. Nu ställs de så kallade pop-up-ytorna i ordning.

De senaste åren har Karlstads kommun skapat flera olika tillfälliga platser där allmänheten kan njuta, aktiveras och bara vara. Kommunen har bland annat byggt en tillfällig sandstrand på Stora torget, ställt ut pianon, gjort en isbana och nu är det dags för nästa grepp.

Tre platser att unna sig en paus på

På Drottninggatan utanför 15-huset finns sedan tidigare en scen uppbyggd. I anslutning till den kommer kommunen att lägga ut en stor grön matta som är cirka 10x4 meter. Här blir det ett fotbollsspel, sittkuber, växter och markeringar på marken så det går att hoppa hage.

Lite längre ner på Drottninggatan, på andra sidan Soltorget, blir det även cafémöbler för den som vill slå sig ner en stund.

I bästa älvläge, på trädäcket bredvid Timmys, kommer kommunen att ställa en hammock så att det går att sätta sig och njuta av utsikten över vattnet.

Inspiration från medborgardialog

Att införa tillfälliga inslag i stadsmiljön är något som Karlstads kommun vill göra mer av.

- Vi har sett i medborgardialogen vi haft om utvecklingen av Stora torget att Karlstadsborna vill ha mer att göra i centrum och ha fler sittplatser. Vi vill erbjuda något roligt att göra och något som kan överraska. I år blir det dessa hängytor men man vet aldrig vad det blir nästa gång, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Tar hänsyn till smittspridningen

Tanken med dessa pop-up-ytor är att ge Karlstadsborna möjlighet att vistas i centrum utan att bidra till ökad trängsel.

- Medan en person går in i butiker kan till exempel sällskapet vänta utomhus och aktivera sig genom att spela fotbollsspelet. Självklart är det viktigt att även här hålla avstånd, säger Lena Vesterlund, chef för kundenheten på teknik- och fastighetsförvaltningen.