Handbolls-VM 2023 herrar uppnår certifieringen Hållbart evenemang!

Foto: Handbollslandslaget/Christoffer Borg-Mattisson

Som första internationella mästerskap i Sverige – och första internationella handbollsmästerskap i världen – har Handbolls-VM 2023 för herrar uppnått certifieringen Hållbart evenemang!

Det står klart sedan VM-organisationen inklusive alla fem värdstäderna i mästerskapet – Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och Stockholm – klarat kriterierna.

 – Under de senaste tio åren har handbollens mästerskap utvecklat arbetet med att genomföra hållbara evenemang. Inför EM 2020 tog vi ett kraftfullt grepp om hållbarhetsarbetet och genomförde aktiviteter som fick internationell framgång. Inför VM i januari bestämde vi oss för att uppnå en hållbarhetscertifiering. De senaste 18 månaderna har alla som är involverade i VM-organisationen arbetat tillsammans för en certifiering. Nu är vi där – och därmed är VM 2023 herrar i Sverige först med att uppnå en hållbarhetscertifiering i ett internationellt handbollsmästerskap. Det känns mycket bra, säger Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB som arrangerar mästerskapet.

Hållbarhetsföretaget Greentime i Varberg ansvarar för certifieringen Hållbart evenemang och anlitar oberoende revisorer för att granska Handbolls-VM:s hållbarhetsarbete utifrån certifieringens kriterier.

 – Den förflyttning i hållbarhet som vi sett i planeringen av detta mästerskap är unik och vi är imponerade över det som VM-organisationen, städer och arenor gemensamt har åstadkommit, säger Simon Strandvik, VD på Greentime AB.

Certifieringen är än så länge preliminär. Den slutgiltiga erhålls efter VM, då revisorerna genomfört besök på utvalda arenor för att säkerställa att värdstäderna och VM-organisationen efterlever uppsatta mål och planer inom områdena organisation, social hållbarhet och miljö.

Bland annat gäller det att uppvisa jämställdhetsplan, en plan för att få publik att åka kollektivt, hur volontärer engageras i hållbarhet, källsortering på arenorna, digital kommunikation och kaffe i de publika kioskerna som är KRAV- eller Fairtrade-märkt.