Gällö står värd för skicross-SM 2024

Gällö SK har byggt sin skicrossbana med ideella krafter. Tre år efter invigningen ska de stå värd för sitt första stora mästerskap: SM i skicross. Foto: Ski Team Sweden Skicross

Inom loppet av tre år har Gällö SK framgångsrikt byggt och etablerat skicrossbanan i Mickelbacken med hjälp av dedikerade ideella krafter. Nu står de redo att vara värd för sitt första stora evenemang när SM i skicross hålls i jämtländska Gällö.

Den imponerande skicrossbanan i Mickelbacken invigdes i mars 2022, resultatet av ett nära samarbete mellan ideella krafter och Svenska Skidförbundet samt RF-SISU. Markera datumet 6-7 april i din kalender då Gällö och Mickelbacken tar på sig värdrollen för de Svenska mästerskapen i skicross.

– Vi började bygga skicrossbanan för tre år sedan för vi tyckte det verkade kul så att få förtroende att göra det här nu är fantastiskt för oss. Vi har gått från vision till verklighet på tre år, det är fantastiskt. Vi gör ju det här på vår fritid och backen drivs helt ideellt, säger Kalle Persson, ordförande i Gällö SK.

Skicross-SM förväntas attrahera deltagare från hela Sverige och i alla åldersgrupper till den lilla byn Gällö, belägen knappt en timme söder om Östersund med cirka 730 invånare. Enligt Persson är det just detta som gör arrangemanget speciellt – att locka världen till Gällö. Han framhåller också att genomförandet av SM inte hade varit möjligt utan det starka engagemanget i byn och understryker vikten av ett effektivt samarbete mellan olika aktörer.

– Dels blir det en bekräftelse på det arbete som vi lagt ner och så tycker jag det blir en bekräftelse på vårt samarbete med Skidförbundet, RF-SISU och Bräcke kommun. Vilken kraft det är när det samarbetet funkar. Vi har ju fått stöd och hjälp, det är jätteviktigt att lyfta - vi har varit flera organisationer som hjälps åt i det här.

Det var Svenska Skidförbundets rikstränare John Lindh som ställde frågan om Gällö SK var manade att anordna mästerskapet.

– De har gjort ett gediget arbete under de senaste åren med att utveckla banan och är en väldigt engagerad klubb som jobbar ideellt med detta. De har inte någon direkt erfarenhet av stora tävlingar men jag är helt trygg med att de kommer ta sig an SM på bästa sätt, säger John Lindh.