Malmö satsar på att rusta upp gamla utegym och anlägga nya

Utegym på Ribban. Foto: Malmö stad

Fysisk aktivitet är viktigt för välbefinnandet och hälsan, men Malmöbornas tillgång till så kallade aktiva mötesplatser ser olika ut. Sedan 2015 har det anlagts 18 nya utegym, sex multifunktionella aktivitetsytor och fem motionsslingor runt om i staden, men arbetet med att se till att alla Malmöbor har möjlighet till fysisk aktivitet utomhus fortsätter.

Under de kommande tre åren satsas sammanlagt 7,5 miljoner kronor på att rusta upp gamla utegym och anlägga nya, upprustning av en aktivitetsyta vid Dalaplan och på att göra en skolgård tillgänglig för aktiviteter efter skoltid.

bild
Foto: Malmö stad

Vid Dalslandsplan i närheten av Dalaplan finns en streetbasketplan som under nästa år också ska få träningsutrustning, en scen för dans och en grillplats.

En del av Möllevångsskolans skolgård ska kunna användas av alla Malmöbor efter skoltid. Planen är att rusta upp bollplanen, förbättra entréerna och belysningen och skapa nya mötesplatser på skolgården för att locka till aktivitet.

Av Malmös 27 utegym är tre av dem i behov av utveckling och kommer att ses över. Det handlar om utegym på Rosens röda matta, Enskifteshagen och i Scaniaparken. Vilka platser som är aktuella för utegym framöver bestäms utifrån behov och önskemål från Malmöborna. Det har till exempel kommit in förslag om utegym på Kirseberg och Ön.

Visionen är att alla Malmöbor ska ha tillgång till ett basutbud av aktiva mötesplatser max 500 meter från sin bostad. I det ingår en multifunktionell aktivitetsyta, en gräsmatta som är minst 2000 kvadratmeter stor, markerade promenad- och löpslingor eller utegym.

– Utegymmen och aktivitetsytorna har blivit betydligt fler och är mer jämt spridda över staden, men fortfarande finns det ett arbete att göra för att fler Malmöbor ska ha nära till fysisk aktivitet utomhus. På sikt kan det här bidra till mer jämlik hälsa, säger Andreas Scönström (S), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande.

– Malmöbors närhet till fysisk aktivitet utomhus ska inte begränsas utifrån vart i staden du bor eller befinner dig. Gröna, tillgängliga mötesplatser är viktigt för välmåendet och insatserna som görs för att stärka detta är mycket glädjande, säger Håkan Linne (L), tekniska nämndens vice ordförande.

– Jag tycker det är viktigt att alla Malmöbor har möjlighet att vara fysiskt aktiva. Tyvärr är hälsa fortfarande till stor del en fråga om ekonomi och bakgrund. När vi nu satsar på att göra fysisk aktivitet tillgängligt för ännu fler så är det en viktig insats för jämlikhet, säger Stefana Hoti (MP), ledamot i tekniska nämnden.