Mångsidiga Elsa Eschelssons park nominerad till pris

Elsa Eschelssons park i Rosendal, Uppsala, kan vinna priset Landmärket för årets bästa utemiljö. Arkitekt: Karavan landskapsarkitekter. Foto: Jann Lipka

Elsa Eschelssons park har blivit nominerad till Landmärket för att hylla årets bästa landskapsarkitektur. Parken är en mångsidig plats som inkluderar en dagvattendamm, en skyfallsanläggning, en skejtpark och en basketplan.

Genom detta exempel visar parken hur svensk landskapsarkitektur kan adressera och lösa två viktiga samhällsproblem: hantering av klimatförändringar och främjande av folkhälsan genom ökad fysisk aktivitet. Arkitekten bakom projektet är Karavan landskapsarkitekter, och beställaren är Uppsala kommun.

Ur juryns motivering: ”Parkens ena kant är strikt konstruerad, den andra organiskt inlevelsefull. Det blir en träffsäker kombination av vattenhantering, ungdomars aktivitetsbehov och återhållsam men effektfull växtlighet.”

Andra nominerade till Landmärket inkluderar en aktivitetsslänt i Tenstadalen och Bobergstorget, båda i Stockholm, samt Norrtälje Hamnpromenad.