Skidor och snowboard toppar svenskarnas idrottsintresse

Sportnavigatorn görs årligen av Upplevelseinstitutet och är Sveriges största studie helt inriktad på sport. Foto: visit almaty/unsplash.

Skidor och snowboard är populära idrotter i Sverige enligt en årlig studie av Upplevelseinstitutet. 46 procent av svenskarna är intresserade av minst en gren från Svenska Skidförbundet, vilket placerar förbundet högst när det gäller idrotter som följs i media eller på tävlingar.

– Det är så klart ett otroligt bra och roligt resultat att våra idrotter står sig så starka tillsammans. Ibland blir man lite hemmablind och tror att alla älskar det vi gör lika mycket som vi. Därför blir vi stolta över att vi nu får svart på vitt att vi verkligen engagerar så många. Vi är verkligen vintersporten, säger Mattias Claesson, kommunikationschef på Svenska Skidförbundet.

– Det är starka siffror när man summerar intresset för Svenska Skidförbundets idrotter i en aggregerad siffra. Skidor och snowboard är populära idrotter när svenska folket själva får välja. Samtidigt ser vi att idrotterna har tydliga styrkor mot olika målgrupper vilket gör resultaten extra intressanta, säger Andreas Andersson Åkerling, vd Upplevelseinstitutet.

– Det totala samlade intresset för våra idrotter är förstås extra roligt att se. Vi ser också att längdåkning är den tredje- och alpint den sjätte mest populära idrotten. Så även uppdelat hamnar våra idrotter högt upp på topplistan, säger Mattias Claesson.