Årets museum 2024 - en värdeskapande korsbefruktning

Korallakvarium. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har utsetts till Årets museum 2024 av Sveriges Museer och Svenska ICOM. Priset delas ut årligen av Sveriges Museer och Svenska ICOM till ett svenskt museum som visar prov på innovativ och angelägen verksamhet.  Syftet är att inspirera andra museer att nå liknande höjder.

Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare vid kulturdepartementet, tillkännagav vinnaren vid museernas vårmöte i Karlstad den 23 april. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Sveriges Museer och svenska ICOM.

– Vi är otroligt stolta och glada över priset, som vi ser som ett kvitto på allt hårt arbete vi har lagt ner på det nya Sjöfartsmuseet Akvariet. Efter en stor om- och tillbyggnad av museet har vi fördubblat våra publiksiffror och vi ser att nya målgrupper hittar till oss. Nu hoppas vi att ännu fler hittar hit och upptäcker vad vi har att erbjuda, säger Carina Sjöholm, museichef.
 

b
I utställningen Fartyg i fokus går det att ta del av 30 fartygsmodeller som visar allt från en enkel stockbåt till gigantiska supertankers. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet
b
En ny basutställning på drygt 400 kvadratmeter, med 400 föremål ur museets samlingar. Här möter besökarna människor på världshavet under 400 år. Med hjälp av hundratals föremål, personliga berättelser, bilder och arkivfilmer berättar Sjöfartsmuseet om dramatiska händelser till havs och i främmande hamnar. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet

Efter en omfattande ombyggnad öppnade det nya Sjöfartsmuseet Akvariet i december 2022. Med nya utställningar och ett stort akvarium med livsmiljöer från hela världen erbjuds besökarna en spännande upplevelse av havet.

– I det nya museet kan publiken utforska människans relation till havet och havets betydelse för människan ur ett kulturhistoriskt och marinbiologiskt perspektiv. Genom att erbjuda kunskap, förståelse och en relation till havet vill vi skapa både hopp och intresse för vårt gemensamma kulturarv, vår framtid och miljö, säger Carina Sjöholm.

Juryns motivering lyder:

Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besöksupplevelse. Det insiktsfulla målgruppsarbetet och modet att tänka nytt, parat med forskning och uppsökande verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur, har resulterat i en värdeskapande korsbefruktning. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.

b
I utställningen Vattenplaneten som tar plats i Akvariet får besökarna utforska det mäktiga världshavet som täcker större delen av vår planet – och är en förutsättning allt liv. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet
b
Utställningen Stora Blå bjuder in barn (4-10 år) och deras vuxna att förtrollas av havet och dyka ner i fantasins djup. Genom lek och utforskande kan alla med ett nyfiket sinne upptäcka havets olika rum och betydelse. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet