EU kan följa USA:s exempel – TikTok kan förbjudas

TIk Tok, en bland många influencer eller en säkerhetsrisk? Bild: Creative Commons Lic, PixaBay, Kredit: muhammadrizkyklinsman

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har inte uteslutit möjligheten att förbjuda den kinesiska appen TikTok i Europa, enligt vad hon uttalade under en valdebatt i Maastricht, rapporterar Politico. Hon påpekade att kommissionen redan förbjudit appen på anställdas tjänstetelefoner.

Von der Leyen lyfte fram att EU var först i världen med att förbjuda TikTok för sina medarbetare, ett steg som togs med hänvisning till säkerhetsrisker. Under debatten nämnde hon också den pågående diskussionen i USA, där det finns förslag om att helt förbjuda appen om inte dess kinesiska ägare, Bytedance, säljer den.

Spända relationer ökar misstankarna

Debatten i USA har intensifierats mot bakgrund av det försämrade förhållandet mellan USA och Kina, vilket delvis kan tillskrivas händelser som hanteringen av coronapandemin och incidenter med spionballonger. Dessa händelser har bidragit till ökad misstro mot TikTok, som ses som ett potentiellt verktyg för kinesisk statspåverkan.

Politisk enighet om appens risker

I USA har både demokrater och republikaner uttryckt oro över TikTok. FBI-chefen Christopher Wray har uttryckt sin oro över appens närvaro i USA, och senator Mark Warner har instämt i att tidigare president Donald Trump hade rätt i sin kritik mot appen. Republikanska senatorn Marco Rubio har även han varit stark i sin kritik och uppmanat till ett totalförbud.

Förändringar i lagstiftningen kan vara på väg

Förslag finns att ge president Joe Biden makt att genomföra ett totalförbud av TikTok i USA, vilket skulle markera en skarp förändring jämfört med Bidens tidigare beslut att istället genomföra en säkerhetsutredning av appen. Denna nya lagstiftning stöds av Vita huset och skulle, om den genomförs, innebära en av de mest drastiska åtgärderna mot ett specifikt techföretag i modern tid.

Säkerhetsrisker i fokus

Medan USA fortsätter debattera TikToks öde, öppnar von der Leyens kommentarer upp för en liknande utveckling i Europa. Det återstår att se hur EU kommer att hantera frågan, men von der Leyens uttalanden tyder på att även EU kan komma att vidta hårdare åtgärder mot den populära appen om säkerhetsriskerna bedöms vara för stora.

Källa: Yle Uutiset