Sverige blir värd för VM i orientering 2029

1968 i Linköping, 1989 i Skövde, 2004 i Västerås och 2016 i Strömstad. Det är senaste gångerna VM i orienteringslöpning arrangerats på hemmaplan. 2029 är det dags igen, denna gång i Örnsköldsvik. Foto: Svensk Orientering

Världsmästerskapet i orientering kommer att äga rum i Örnsköldsvik år 2029, en beslut som nyligen fattats av Internationella orienteringsförbundet.

Svensk Orientering har satt ambitiösa mål i sin Kompassriktning för år 2030: att öka tillväxten inom orientering, få fler deltagare och förbättra kvaliteten, samt att skapa världens bästa landslag. Internationella tävlingar, inklusive VM, kommer att utgöra en väsentlig del av denna resa.

– Svensk Orientering är på stark frammarsch. Våra föreningar runtom i landet arrangerar flertalet aktiviteter och tävlingar varje vecka och som sport utvecklas vi hela tiden. Att få arrangera ett hemma-VM är stort och vi hoppas att det kommer bidra att ännu fler hittar till orienteringen, säger Anders Sahlén, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet. 

År 2018 var Örnsköldsvik värd för O-Ringen, vilket fick högt betyg från deltagarna som hyllade arrangemanget och terrängen. Marcus Hane, ordförande för OK Nolaskogsarna, en av de lokala föreningarna som kommer att vara med och arrangera VM 2029, ser redan fram emot detta mästerskap.

–  Enligt min mening är VM det mest prestigefyllda arrangemanget i orienteringsvärlden och att vi har fått äran att arrangera det tillsammans med övriga klubbar i området är otroligt kul. Vi har allesammans god erfarenhet av att arrangera stora arrangemang, främsta bland dessa är O-Ringen 2018 och SM 2023. Dessa klarade vi av med bravur och vi fick väldigt positiva utvärderingar från löparna som var här då. Det sporrar oss och vi ser väldigt mycket fram emot utmaningarna och äventyren detta stora arrangemang medför, både för vår klubb men också för orienteringssporten i stort i Ångermanland.