Årets Friluftslyft 2024 - här är vinnarna

innare Årets Friluftslyft Fotograf/Källa: Jens Reiterer

Vinnarna av Årets Friluftslyft har blivit utvalda i samband med Friluftsforum - en central mötesplats för det organiserade friluftslivet. Genom Svenskt Friluftsliv stöds årligen innovativa friluftsaktiviteter, initierade av olika friluftsorganisationer, med syftet att göra utomhusaktiviteter mer tillgängliga, öka kunskapen om allemansrätten och främja ett hållbart friluftsliv.

Dessa initiativ bidrar både till deltagarnas egna upplevelser och till samhällets gemensamma välmående genom att lyfta fram friluftslivet i Sverige.

Årets tre olika kategorier: 

  • Hållbarhet 
  • Sänkta trösklar 
  • Allemansrätten 

Vinnarna är: 

Kategori Allemansrätten

190 km allemansrätten - Båtunionen

Motivering: Med 190 km allemansrätten har Båtunionen lyckats nå en stor del besökare som passerade i och längs Göta kanal, men viktiga budskap om allemansrätten och säkerhet. Genom samverkan med lokala aktörer och andra publika event har kampanjen lyckats ge ringar på vattnet och skapat mervärde som lever kvar länge.

Kategori Sänkta trösklar

Världens största tipspromenad - Korpen Svenska motionsidrottsförbundet

Motivering: I världens största tipspromenad har Korpen lyckats ta något av det svenskaste vi har utanför Sveriges gränser. Att hitta styrkan i samverkan och bygga en verksamhet med minimala instegsvärden, sänker trösklarna och bidrar både till folkhälsa och kunskapsspridning.

Kategori Hållbarhet

Scouternas hållbarhetsverkstad - Scouterna

Motivering: Scouoternas hållbarhetsverkstad banar väg för en tryggare och mer hållbar framtid. Genom sin certifiering av scoutkårer motiverar Scouterna en redan engagerad generation av unga att tänka och agera mer hållbart både i och utanför sin fritidsverksamhet.

Friluftsforum - Mötesplatsen för det organiserade friluftslivet

Friluftsforum är mötesplatsen för det organiserade friluftslivet. Det övergripande temat för Friluftsforum var den nya friluftsstrategi som håller på att tas fram som tar sikte på 2035. Därför vänder sig årets Friluftsforum till personer verksamma inom Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer. 

På Friluftsforum ges friluftslivets aktörer en möjlighet att träffas och diskutera frågor utifrån olika aktuella teman genom workshops och panelsamtal. 

Svenskt Friluftsliv

Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 27 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 1,8 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter.