Världscupen i orientering kommer till Skara och Lidköping 2026

August Mollén, landslagslöparre. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Det står nu klart att Skara och Lidköping kommer att vara värdar för världscupen i sprintorientering år 2026. De preliminära datumen är planerade till den 28-31 maj.

Svensk Orientering har, inom ramen för sin strategi Kompassriktning 2030, satt upp flera ambitiösa mål, där utvecklingen av evenemang är en central del.

– Det är med stor glädje vi konstaterar att Sverige har tilldelats ytterligare ett internationellt evenemang. Det ligger helt i linje med vår strategi och vår satsning på evenemang tillsammans med kommuner och föreningar. Vi ser fram emot att än en gång få hälsa världens främsta sprintorienterare, tillsammans med publik och partners välkomna till Skara och Lidköping, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

Planen är att arrangera tävlingar både i Skara och Lidköping med ett program som inkluderar knockout-sprint, sprint och sprintstafett. Utöver att locka publik till evenemanget och skapa en folkfest kommer det även att arrangeras publiktävlingar som vanligtvis lockar många deltagare.

– Att få se en världscupsprinttävling i orientering i Skara är stort och kommer vara en av de större idrottsarrangemang som kommunen någonsin har samarbetat om. Med 400 aktiva deltagare och en stor publiktillströmning under några dagar 2026 kommer att ges uppmärksamhet i TV, radio och press och ger Skara en plats i orienteringssverige, säger kommunstyrelsens ordförande Skara kommun Gunilla Druve Jansson.

Och från Lidköpings håll känner man samma sak att en världscup i orientering är ett spännande och naturligt steg att ta.

– Det är mycket glädjande att svenska och internationella orienteringsförbundet har valt att förlägga flera av sina världscuptävlingar till Skaraborg och att en av de hålls i Lidköping där vi har mycket goda förutsättningar för den här typen av evenemang. Det bådar gott för framtiden! säger Bertil Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Lidköping.

Några av de föreningar som kommer att ha en viktig del i evenemanget är orienteringsföreningen IK Gandvik och Lidköpings VSK.

– Det här är ett lyft för Skara och orienteringen. Vi har arrangerat SM och O-Ringen, så nu är det dags för oss att också arrangera världscup, avslutar Anna Andersson, ordförande i IK Gandvik, en av orienteringsklubbarna i Skaraborg.