10 miljoner kronor till Svenskt Friluftsliv och fritidskortet

Medlemmar i en ridklubb i Mariestad har ett träningspass på strandområdet Sandviken. Foto: Wikimedia Commons

Regeringen ger 10 miljoner kronor till Svenskt Friluftsliv för att stödja införandet av Fritidskortet för barn och unga. Cirka en miljon barn och unga förväntas få bättre tillgång till organiserade fritidsaktiviteter, inklusive friluftsaktiviteter.

Detta ska bidra till att öka engagemanget från 300 000 barn och unga som redan deltar i organiserade friluftsaktiviteter.

– Jag är glad över att regeringen har lyssnat till civilsamhällets behov av ett ekonomiskt stöd i den här stora och viktiga satsningen. Genom ett omställningsstöd kan vi möjliggöra för fler barn och unga att ta del av ledarledda aktiviteter inom friluftslivet, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv.

Dessa medel ska stärka friluftsorganisationerna för att ta emot fler barn och unga, särskilt de som prioriteras inom fritidskortet: de från ekonomiskt utsatta hushåll och barn med funktionsvariationer.

– För att fritidskortet ska nå fler barn och unga behöver vi skapa rätt förutsättningar både för föreningarna och barnen, vilket dessa 10 miljoner kronor kommer att kunna bidra till under 2024, säger Josefine Åhrman.

Fritidskortet är ett initiativ som syftar till att öka tillgången till fritidsaktiviteter för barn och unga i åldrarna 8–16 år. Det kommer att fungera som ett värdekort som kan användas för att betala för aktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och andra föreningsaktiviteter. Planen är att fritidskortet ska införas år 2025.