Ny skola och idrottshall byggs i Filipstad av NCC

Nya skolan i Filipstad, Illustration: Sweco

NCC ska tillsammans med Filipstads kommun bygga en ny skola med plats för 360 elever och en idrottshall centralt i Filipstad. Ordervärdet uppgår till cirka 180 MSEK.

– Det känns väldigt bra att vi kan ge både skolan och idrotten i vår kommun fina förutsättningar för sina verksamheter. Det kommer att vara en skofri skola med moderna och väl anpassade lärmiljöer. Genom tidigt samarbete med NCC kan vi bygga en skola för idag och imorgon, säger Jomark Polintan, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i teknikutskottet, Filipstads kommun.

Den nya skolan uppförs centralt i Filipstad, på ett område där det har stått en skola tidigare. Skolan byggs i tre plan och kommer att rymma 360 elever i förskoleklass, årskurs 1-3 och grundsärskola. På det första planet finns gemensamma utrymmen med bland annat matsal och mottagningskök. Plan två har plats för förskoleklasser, årskurs ett och särskolan. Högst upp blir det klassrum för årskurs två och tre samt lokaler för slöjdundervisning. På taket placeras solceller och skolan uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver.

En ny idrottshall kommer att byggas i anslutning till Spångbergshallen. Läktarna i hallen kommer att rymma cirka 400 sittande åskådare i två plan.

Uppdraget är en totalentreprenad och samarbetet sker i partnering, där NCC och Filipstads kommun löser uppdraget i en öppen dialog med projektets bästa i fokus. Samarbetet inleddes i maj 2019 med projektering i en inledande första fas. Nu är parterna överens om omfattning och entreprenadkontrakt är tecknat.

Byggstart sker i början av 2021. Skolan beräknas vara färdigställd i slutet av 2022.

Affären uppgår till cirka 180 MSEK och orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden.