Skövde har blivit en vandringsled rikare med nya Karlsforsrundan

Karlsforsrundan, Billingen. Foto: Aron Sandling

Vandringsleden Karlsforsrundan är en 4 kilometer ny lång vandringsled i landskapet nära Karlsfors gård och Silverfallet i Skövde kommun.

– Tack vare samarbetet mellan markägarna, Skövde kommun, Länsstyrelsen och Next Skövde har vi kunnat ta fram den nya vandringsleden och vi alla ser väldigt mycket fram emot invigningen. Vi hoppas att Karlsforsrundan kommer att uppskattas av såväl vandrare, naturälskare och vardagsmotionärer, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare Next Skövde.

Tack vare David och Josefina Larsson, ägare till Karlsfors gård, har en ny led skapats. "Fäboden", ett vindskydd längs Billingeleden, erbjuder eldstad, bord, bänkar och utedass och ligger nära gården och Billingeleden.

Vandringsleden startar vid Karlsfors gård, går upp mot Silverfallet och fortsätter vidare genom ädellövskogen i Silverfallet-Karlsfors och Melldala naturreservat. Leden går genom platålandskapet, förbi vattenfall och den som vandrar här kan upptäcka många lager av historia längs leden. Vid Silverfallet sammanstrålar Karlsforsrundan med Billingeleden och i slutet av vandringsleden ligger vindskyddet Fäboden. Markeringen för Karlsforsrundan är en vit körsbärsblomma med bakgrundsfärg från rödfyr som är hämtad från den 100-åriga stenindustrin vid Karlsfors.