Skidpatrullen 40 år!

Foto: Jens Blixth

lagom inför skidsäsongen, certifieras 42 nya skidpatrullörer på Vemdalsskalet. De ska i sitt kommande arbete bidra till trygga och roliga skiduppleveler på skidanläggningar runt om i hela landet. I år är det också 40 år sedan skidpatrullen startade och intresset av att gå utbildningen är större än någonsin.

 

bild
Sedan 1981 har cirka 900 skidpatrullörer utbildats i Sverige. SLAO certifierar alla Sveriges skidpatrullörer och vartannat år krävs en uppdatering av kunskaperna för att certifieringen ska vara aktiv. Foto: Jens Blixth

- Årets jubileumsutbildning är fullbokad och intresset för att utbilda sig till skidpatrullör ökar något för varje år, säger Jonas Björklund, ansvarig för SLAO:s skidpatrullutbildning. 

Skidpatrullörerna arbetar både för att förebygga olyckor i pisten och göra ett första omhändertagande samt transportera ned gästen om en olycka ändå inträffar. I utbildningen, som är 110 timmar, ingår bland annat första hjälpen i skidbacken, psykiska reaktioner, barnolycksfall, omhändertagande i svår terräng, lavinräddning och praktiska övningar samt förebyggande arbete med säkerhet, regler och lagar.

- Sedan starten 1981 har Sveriges skidpatrull utvecklats år från år, vi har nu över 20 instruktörer med hög kompetens som håller i våra utbildningar och den står sig väl även ur ett internationellt perspektiv, säger Titti Rodling, vd för SLAO, svenska skidanläggningars organisation.

bild
De första skidpatrullutbildningarna utgick från en första hjälpen-kurs som anpassats för omhändertagande i skidmiljö och var 6 dagar lång. Idag är skidpatrullutbildningen totalt 11 dagar där teori varvas med praktiska moment och scenarioövningar. Foto: Jens Blixth