Framtidens besöksmål Siljan Geopark ska stärka hela Siljansbygden

Gesunda och Siljan. Foto: Anna Holm, Visit Dalarna.

Länsstyrelsen Dalarna, tillsammans med kommunerna i Leksand, Mora, Orsa, Rättvik och Visit Dalarna, arbetar nu gemensamt för att utveckla Siljan Geopark. Från och med den 8 januari har en verksamhetsledare börjat arbeta med styrgruppen för att skapa en plan för geoparkens utveckling.

– Att vi har denna unika geopark i Dalarna är en stor möjlighet. Besökare som kommer hit kan erbjudas en unik upplevelse, och kombinera natur och kultur med kunskap. Här finns mängder av levande berättelser om en historisk händelse som påverkat både landskap och människor, säger Sofia Axelsson Lekare, nytillträdd verksamhetsledare.

Sofia Axelsson Lekare har fått i uppdrag att utveckla en långsiktig strategi, verksamhetsplan och budget för Siljan Geopark, samt att skapa en färdplan för dess utveckling. Hon kommer även att kvalitetssäkra och utveckla utvalda geosites som besöksmål, och samarbeta med Visit Dalarna för destinations-, affärs- och produktutveckling.

– Att jag har fått förtroendet att leda denna utvecklingsresa som vi står inför är jag väldigt tacksam för. Jag ser fram emot att kunna bidra med min kreativitet och erfarenhet för att fler ska upptäcka parken och få en djupare förståelse på vilket sätt den har och än idag påverkar oss, säger Sofia Axelsson Lekare.

Siljan Geopark är en stor krater skapad för 380 miljoner år sedan av en meteorit. Det är Sveriges första nationella geopark, drivet av Länsstyrelsen och kommunerna samt Visit Dalarna. Syftet är att främja förståelsen för geologi, stödja lokalt näringsliv och turism. Parken inkluderar 23 geositer och strävar efter hållbar tillväxt genom att samordna geologiska besöksmål och bevara naturvärden.

b
Sofia Axelsson Lekare, nytillträdd verksamhetsledare. Foto: Visit Dalarna