Fria kulturlivet får 90 miljoner i stöd från Stockholms stad

Foto: Christopher Norgren

Inför 2021 fattade kulturnämnden i Stockholms stad beslut om att bevilja 42 fria professionella kulturaktörer stöd om sammanlagt 60 miljoner kronor. Kulturnämnden fattade också beslut om att bevilja stöd till 28 samlingslokaler om drygt 28 miljoner kronor.

– Trots alla utmaningar som de fria kulturaktörerna har att hantera till följd av pandemin vittnar ansökningarna för 2021 om en stark vilja och ambition att driva och utveckla konsten och kulturen i Stockholm framåt, säger Anne Lund, chef för kulturstöd på kulturförvaltningen.

Stöd har beviljats till samlingslokaler och konstnärligt angelägna verksamheter med betydelse för stadens kulturliv. Tensta Konsthall och Konsthall C i Hökarängen är exempel inom konstfältet som också inkluderar barn och unga och har ett stort engagemang i det lokala kulturlivet. Lokalt angelägna verksamheter är också samlingslokaler som Folk i Skärholmen, Jakobsbergs gård, Midsommargården och Husby konst & hantverksföreningen för att nämna några.

Inom filmområdet finns bland andra Biografen Zita som en viktig aktör för filmens infrastruktur. – Utöver egna visningar huserar biografen många festivaler och andra aktörer som behöver plats för sina program, säger Anne Lund.

Stöd går också till flera större verksamheter som erbjuder en bredd av konstnärliga upplevelser och bidrar till den kulturella infrastruktur som stadens kulturliv bygger på. Exempel är Fasching, Dansens Hus, Orionteatern, SITE och Konstnärernas Kollektivverkstad i Farsta. Även arrangörer och producenter som Stockholm International Jazz & Blues Festival, Cirkus Cirkör, Pygméteatern, Teater Tre, Teater Galeasen får stöd. Därutöver finns även K. A Almgrens Sidenväveri, Carl och Elise Eldhs ateljé samt museer som Judiska muséet, Nobel Center och Strindbergsmuseet tillsammans med Strindbergs Intima teater.