Kontorslokaler och simhall byggs i samma kvarter i Arenastaden, Solna

Illustrationsbild: Strategisk Arkitektur

I expansiva Arenastaden i Solna inleds under hösten byggnationen av kvarteret Poolen, ett kontorshus på tio våningar som ska bli TietoEVRYs nya svenska kontor. I samma fastighet kommer även Solna stads nya simhall att byggas. Hösten 2022 ska hela det innovativa och storskaliga byggprojektet stå klart.

 

bild
Illustrationsbild: Strategisk Arkitektur

Text: Annika Wihlborg

En faktor som gör kvarteret Poolen unik är förstås kombinationen simhall och kontorshus, vilket ger de människor som kommer att ha fastigheten som sin arbetsplats unika möjligheter att exempelvis ta en simtur på lunchen.

 

bild
Illustrationsbild: Strategisk Arkitektur

Mitt i kontorshuset, på plan tre, byggs två restauranger samt och två ljusgårdar med utsikt över hela Arenastaden. Runtom i huset planeras dessutom ett stort antal terrasser. På taket planerar byggherren Fabege solcellsinstallationer och grönytor.

 

bild
Illustrationsbild: Strategisk Arkitektur

Simhallen, som alltså kommer att drivas av Solna Stad, kommer att vara belägen längst ner i fastigheten, med bassänger i markplan. Byggnaden projekteras för att uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM, nivå Excellent. Kvarteret Poolen har redan uppmärksammats på flera sätt, projektet har bland annat nominerats till arkitekttävlingen MIPIM Future Project.

 

bild
Illustrationsbild: Strategisk Arkitektur

Samlokaliseras via tredimensionell fastighetsbildning I simhallen planeras för totalt tio simbanor i en 25-metersbassäng, en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten samt en barnbassäng. Simhallens läge, nära Ulriksdals idrottsplats samt tre befintliga ishallar och ett stenkast från Friends Arena, bidrar till att stärka Solnabornas möjligheter till en aktiv fritid. Även om kontorshuset och simhallen hänger ihop så byggs badet tekniskt sett som en egen fastighet. Via tredimensionell fastighetsbildning samlokaliseras den med kontorshuset. För Solna Stad medför det faktum att Fabege bygger kontorshus ovanpå den nya simhallen ett bidrag till finansieringen av själva simhallen.

 

bild