Världens första Cybathlon avgörs i Zürich

Max Ortiz Catalan demonstrerar ett av de bioelektriska system för intuitiv styrning av armproteser och virtuella armar som utvecklas på hans laboratorium. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Max Ortiz Catalan demonstrerar ett av de bioelektriska system för intuitiv styrning av armproteser och virtuella armar som utvecklas på hans laboratorium. Foto: Anna-Lena Lundqvist

För ett antal år sen genomfördes världens första operation där en patient fick en tankestyrd armprotes för permanent bruk, med styrningsteknik från Chalmers. Nu deltar denna man i Cybathlon som är en ny internationell tävling där 74 funktionshindrade deltagare från hela världen använder olika typer av robotproteser – ett slags ”OS för cyborgar”.

Paralympics följs nu av Cybathlon som går av stapeln i Zürich med start 8 oktober. Det är den första stora tävlingen som visar att gränserna mellan människa och maskin håller på att bli allt mer otydliga. Deltagarna kommer att tävla i sex olika grenar, som går ut på att kontrollera de maskiner som de är kopplade till så bra som möjligt.

Målet med Cybathlon är att driva på utvecklingen inom proteser och andra typer av hjälpmedel. Idag är de ofta mycket tekniskt avancerande, men trots det av begränsat värde i vardagen.

Fakta om Cybathlon

  • Cybathlon hålls i år för första gången och organiseras av det schweiziska universitetet ETH Zürich.
  • Tävlingen kostar 5 miljoner euro och hålls på Zürichs ishockeystadium Swiss Arena som rymmer 7 600 åskådare.
  • 74 tävlingsdeltagare tävlar för 59 olika lag, från 25 länder världen runt. Totalt består lagen av runt 300 forskare, ingenjörer, tävlande och övrig personal.
  • Bland lagen finns allt ifrån små forskargrupper till världens största tillverkare av avancerade proteser. Majoriteten av lagen kommer från forskningslaboratorier, och många av proteserna kommer direkt från labbet.
  • Till skillnad från i OS och Paralympics är tävlingsdeltagarna inte atleter, utan vanliga personer med olika funktionshinder. Målen med Cybathlon är att främja samarbete mellan akademi och industri och mellan teknikutvecklare och funktionshindrade personer, samt att skapa en positiv bild av robotproteser hos allmänheten.
  • Cybathlon återkommer år 2020 i Tokyo, i anslutning till OS. Då pågår det i sju dagar.