I höst invigs nytt utomhusgym i Campus Umeå

Träningsutrustning med 10 moduler. Bild: Umeå universitet

.

I början av maj togs det första spadtaget för ett nytt utegym på campus. Gymmet, som finansieras av enheten för polisutbildningen och Umeå universitet, ska vara öppet för alla under alla årstider, och det kostar inget att träna. Invigningen sker den 2 oktober i samband med polisutbildningens 20-årsjubileum.

Enheten för polisutbildningens huvudskäl till att finansiera utegymsprojektet är att skapa en attraktiv och väl fungerande studiemiljö för polisutbildningen att det sedan bidrar till ett mer aktivt och rörelserikt campus är givetvis en bonus. Projektet möjliggör träning för alla, i anslutning till arbetet, utan kostnad och under alla årstider.

– Idén att bygga utegymmet började för några år sedan, initialt en gemensam tanke med SLU och till viss del Idrottshögskolan, men av olika anledningar så blev det till slut Umeå universitet och polisutbildningen som valde att gå vidare, säger Jenny Nordhall, projektledare och ekonomisamordnare vid Enheten för polisutbildningen vid Umeå universitet.

En träningsmiljö som ska välkomna alla

I nuläget ska det byggas upp tre moduler enligt Conny Tärnklev, studierektor och universitetsadjunkt vid Enheten för polisutbildning.

  • Modul A som är belägen mellan Norra beteendevetarhuset och Polisutbildningshuset är ett komplett utomhusgym med tio fasta stationer med justerbara vikter där man kan träna alla muskelgrupper. Varje station har tak med ledbelysning, vilket innebär att gymmen kommer att kunna nyttjas under alla årstider.
  • Modul B är en 400 m lång löparbana runt konstgräsplanen och i anslutning till löparbanan byggs.
  • Modul C som är en multifunktionell träningsenhet som erbjuder en rad olika träningsmoment för både den erfarne personen likväl för den oerfarne. Träningsmomenten är oändliga och man kan träna både statiskt och dynamiskt.Projektet innefattar även en grusplan i anslutning till löparbanan, som polisutbildningen kommer att använda vid olika övningar. Varje modul utrustas med en QR-kod med tydliga instruktioner om de övningar som kan utföras och gymmet kommer att utformas för att passa alla.

Invigning den 2 oktober

Gymmet kommer att invigas den 2 oktober i samband med polisutbildningens 20-årsjubileum. Mer information kring både jubileet och aktiviteter i samband med invigningen av utegymmet kommer framöver via universitets hemsida.

– Att i höst kunna återgå till ett campus där man som student och personal kommer att ges större möjligheter än tidigare till rörelse och aktivitet känns fantastiskt. Att kunna röra på sig på ett enkelt sätt, utan kostnad, utomhus och årets alla årstider känns som en bra förutsättning för att skapa hållbara studenter och medarbetare, säger Jenny Nordhall.