Golf åter med i OS efter 112 år

Golf är inte en sport som ofta förekommande i olympiska sammahang och har faktiskt bara varit med vid två spel, de i Paris 1900 och senast 1904 i St Louis. På den tiden var det bara fem nationer som tävlade. Vid spelen 1900 vara Frankrike, Grekland, USA och Storbritannien med och 1904 var det faktiskt bara Kanada och USA som deltog.

Golf skapar intresse
Golfen har utvecklats till att omfatta betydligt fler utövare i flera länder idag. International Golf Federation har 118 medlemsnationer. I april 2015 fanns det enligt vissa källor 576 534 golfhål i världen att peta bollar i. Men nya hål görs hela tiden så under tiden artikeln skrivs kanske ett nytt golfhål uppstår nånstans? Det finns med andra ord goda förutsättningar för att golf ska kunna bli en sport att räkna med även i publika sammanhang i relation till ett olympiskt spel. Att det dessutom finns gott om kända namn i golfvärlden borgar för att golfturneringen kanhända tilldrar sig visst intresse.

Ny omtalad bana anläggs i Rio
För att kunna spela golfturneringen anläggs en ny golfbana. Uppgiften att anlägga den gick till det relativt okända amerikanska företaget Hanse Golf Design lett av Gil Hanse och Jim Wagner. Bland konkurrenterna fanns kända namn som Jack Nicklaus, Annika Sörenstam, Gary Player och Greg Norman för att nämna några. Så valet av Hanse Design var något av en överraskning.

Banan anläggs i närheten av många av de andra olympiska arenorna, i Barra da Tijuca. Placeringen av banan har föranlett en del kontroverser då den anläggs vid det som många upplever som den enda bit strandmark i Rio som inte var bebyggd och räknas som ett naturreservat. Att det dessutom förläggs ett lyxhotell på tjugotvå våningar bredvid ökar på spänningen i området.

Partnerskap med Amy Alcott
Hanse samarbetar i banprojektet med den kända golfaren Amy Alcott, som har 29 LPGA-vinster i bagaget och numera är invald i LPGA Hall of Fame. Gil Hanse uttalade sig till pressen om Amy ungefär så här:
– Amy Alcott, uppenbarligen en stor, stor golfspelare, och det säger mer om henne än något att hon var osjälvisk nog att vara en del av laget och bidra vad hon kunde för att laget utan att kräva eller behöva vara i rampljuset. Hon är för de som känner henne, verkligen rolig att vara med och vi gillar att ha kul när vi designar golfbanor, sa Gil Hanse.

Att Jim Wagner har stor del i banan är också uppenbart om man lyssnar till Gil Hanse.
– För människor som haft möjlighet att arbeta med oss i det förflutna vet att Jim verkligen är den begåvade delen av laget. Jim är så engagerad i allt vi gör. Jag får stå här eftersom mitt namn är på företaget, men han är delägare i varje bemärkelse.

Klubbhus av brasiliansk arkitekt
Rua Arquitetos, som grundades av Pedro Évora och Pedro Rivera i Rio 2008, är ett kreativt företag med inriktning mot innovativa lösningar. Under de senaste åren har företaget har erkänts på publikationer och priser, däribland det vinnande bidraget att utforma Rio 2016 olympiska Golfbana Culubhouse design.

Golf är en precisions- och balanssport, och samma sak ska gälla för arkitekturen, menar man. Utrymmen nära landskapet, väl upplysta, breda, ventilerade och i direktkontakt med banan. Det är också en sport där spelarna umgås före, under och efter matchen, vilket betonar vikten av klubbhusets arkitektur. Det olympiska golfklubbhuset på cirka 4 000 kvadratmeter är utformat som en bekväm veranda, som löser upp gränserna mellan landskapet, byggnaden, och spelarna. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av golf som sport i olympiska sammanhang och dessutom se hur klubbhuset samverkar med själva banan.