När Umeås nya badhus Navet slår upp dörrarna 20 augusti blir det med ökade öppettider varje dag året om. Det står klart efter ett beslut från en enig fritidsnämnd, där det också blev klart vilka priser som ska gälla för entré till Navet.
Under hösten har de grova planerna för verksamheten i Navet förfinats och under våren fortsätter arbetet framåt för att erbjuda besökarna en upplevelse som innefattar mer än bara bad, relax och träning. En stor fråga har varit prissättningen och nu har frågan fått sitt svar.
- Det är nog ingen som blir förvånad över att det kommer att bli dyrare att bada i Navet jämfört med Umeå simhall. Navet är en helt ny och fräsch anläggning men större utbud och mer generösa öppettider och det tror vi att folk är beredda att betala för. När Navet öppnar har vi tre äventyrsbad i Umeå kommun, där en vuxenentré på det billigaste stället bara kostar 65 kronor, säger Ari Leiononen, ordförande för fritidsnämnden i Umeå
Det är de ordinarie priserna som beslutats. Navet kommer att ha många olika kampanjer, erbjudanden och aktiviteter under hela året. För alla Umeåbor som kommer att besöka badhuset flera gånger finns en mängd olika rabatter att nyttja.
Tanken är att driften av Navet helt ska finansieras av de intäkter som badhuset drar in och att det inte ska behövas några extra pengar från skattebetalarna.
- Tidigare gjordes ofta jämförelsen att en badentré skulle kosta lika som en bioentré. Att bada på Navet under en helg kommer kosta 390 kronor för två vuxna och två barn, säger Lennart Johansson, vice ordförande för fritidsnämnden i Umeå.
Umeå kommun har tittat på andra badanläggningar i regionen och i Sverige för att få en inriktning om var prisnivån bör ligga. Det är dock svårt att jämföra när alla anläggningar ser olika ut.
Det är inte bara privatpersoner som kommer ha nytta av Navet. I dialog med Umeås föreningar som har något med vatten att göra, har även föreningspriser arbetats fram. Idag kostar en 25-meters bana 40 kronor per bana och timme på Umeå simhall och det nya priset för Navet blir endast en höjning med 5 kronor per bana och timme för simträning.
Störst höjning blir det för undervattensrugbyn som idag betalar 120 kronor/timme och i det nya badhuset kommer det att kosta 300 kronor/timme.
Fritidsnämndens ambition är att de taxor som föreningar betalar ska vara rättvisa oavsett vilken verksamhet de har. Även om det är skillnad på en hoppbassäng och en skolidrottshall så ska det vara detsamma när det gäller kostnader och hur mycket som subventioneras.