Livslängden viktig för väggsystem

Bild: Saxi
Bild: Saxi

Dagens idrottshallar används till en mängd olika aktiviteter och behovet av flexibilitet är stort. Att vid behov kunna dela av lokalerna blir allt mer självklart. 

Många av oss har någon gång besökt en idrottshall, aula eller konferensanläggning där ett eller flera av rummen varit delbara. Upplevelsen har ibland varit god och ibland mindre god. Då talar vi om om ljud- och materialupplevelsen så väl som det visuella. En fast vägg begränsar rummets användning medan ett rörligt väggsystem skapar möjligheter till nya aktiviteter. Ett företag som har lång erfarenhet av just rörliga väggsystem är Saxi Vägg.

Väggar i tre generationer
Familjeföretaget Saxi, grundat av Erik Norlander 1949, drivs i andra och tredje generationen av Jan Norlander och hans son Tobias. Företaget som startade i Lerum ligger sedan sjuttiotalet i Stenkullens industriområde. Saxi har idag en total produktions- och lageryta på 4000 kvadratmeter i egna moderna fabrikslokaler, belägna cirka tjugo kilometer från Göteborg och femton kilometer från Landvetter flygplats. Verksamheten är uppdelad i två företag; Saxi Sports och Saxi Vägg. Saxi Sports levererar fast och lös inredning för sporthallar och arenor, samt säljer lösa sportartiklar. Saxi Vägg tillverkar rörliga väggsystem samt erbjuder kompletta serviceavtal.

Därför Saxi
Saxis vd Tobias Norlander berättar att farfar Erik besökte en mässa i Tyskland och upptäckte det här med rörliga väggar, kom hem och satte igång. På den tiden handlade det huvudsakligen om vikbara dörrar och mindre väggar.
- Att företaget heter Saxi beror på att det satt en stålsax inuti väggarna. I början bestod företaget av tjugofem man som byggde vikväggar, framför allt till kontor, daghem, skolor och bostadslägenheter. På 1970-talet började vi tillverkar ridåväggar till sporthallar. Effektivare produktion och moderna verkstadsmaskiner gör att vi idag klarar produktionen med bara elva anställda.  Våra väggar säljs huvudsakligen till Sverige, men också till många andra länder i både Europa och Asien. Vi har också återförsäljare i Norge, Danmark, Finland, Belgien och Storbritannien.

En vägg är en port
Saxi erbjuder lång garanti på sina väggar och serviceavtal. Tobias berättar  att det finns andra som anser att fem års garanti skulle räcka, men där håller Saxi inte med. En rörlig vägg har ju också styrningen att ta hänsyn till. 

- Inuti väggen sitter linor, som en del företag tillverkar i sämre material för att göra produkten billigare. Man får då en kortare livslängd på köpet. Förr fanns de så kallade kranlinenormerna, som härrörde från teatervärlden. Det innebar att  säkerheten skulle vara tiofaldig. Idag har det tänkandet försvunnit, menar Tobias.

En vägg är inte en vägg längre, utan räknas av EU som en port. 
- Den omvärderingen, som kom till på åttio- eller nittiotalet, innebär i praktiken att väggar i dag kan byggas i sämre kvalitet. Väggar byggda på sextiotalet, när kranlinenormerna tillämpades,  fungerar fortfarande utmärkt.

Gör allt hemma
Saxi har tagit konsekvenserna av kvalitetsproblematiken och gör hela produktionen på fabriken i Stenkullen. 
- Vi har valt att göra allt själva för att säkerställa kvalitén. Vi gör allt från ax till limpa. Det enda vi köper in är motorer och duk. Bland annat gör vi egna profiler. Vi arbetar aktivt för att öka medvetenheten om vikten av kvalité och livslängd, säger Tobias.

Tobias berättar också att personalomsättningen är låg i fabriken. 
- Det är bara på resemontörssidan som det ibland kan vara tufft. Det är svårt att resa mycket om man till exempel får barn. I fabriken förekommer det att far och son arbetar tillsammans. Många har varit här i fyrtio år. Allt detta gör att vi har bibehållit kompetensen i företaget länge, avslutar Tobias Norlander.