Att simma för själen

Foto: Trampoolin

Alla barn är förväntade att kunna simma innan de går ut nionde klass. Ändå finns det de som inte har lärt sig, fast de är vuxna. Att simkunnighet är viktigt för sjösäkerheten är uppenbart, men finns det kanhända fler aspekter på att simma?

I Sverige registreras sjöar som är större än 1 hektar i Sjöregistret och det finns idag 95700 sjöar registrerade. Många av oss har gjort det en gång när vi var små – lärt oss att simma. Kanske i en sjö. Kanske gick vi i kommunal simskola, kanske ditkallad av skolan, eller så var det en förälder eller en moster som lärde oss våra första simtag. Vi minns kanske den första gången vi doppade huvudet eller när vi faktiskt klarade att simma tvärs över hela bassängen. Eller så lärde vi oss vid sjön eller havet och vår första och svåraste simsträcka var mellan två svajande bryggor vars frigolitblock gnisslade mot varandra. Men den upplevelsen är inte för alla. Kanske hade vi en mormor som aldrig någonsin lärde sig att simma? Kanske känner vi någon som helt enkelt är rädd för vattnet eller som tycker det är obehagligt med stora grupper och att skiljas från sina föräldrar?

Ett privat alternativ Det existerar andra alternativ till den stora gruppen i den stora simhallen idag. Ett exempel är företaget Trampoolin i Stockholm som idkar babysim och simskola i privat regi i mindre grupper om runt 6-8 barn och ofta även enskilt. Alla åldrar är välkomna. De håller oftast till i mindre privata simhallar runt om i Stockholmstrakten, men ibland i lite större kommunala simhallar. Vi möter Jenny Runstig som är grundaren till företaget och Elisabet Olsson som både är instruktör och personalchef på företaget på kontoret i Gamla stan i Stockholm.

Temperaturen viktig När man ska lära sig att simma är vattentemperaturen väsentlig. - Det får inte vara för kallt i vattnet, särskilt inte för små barn. Barn under två år klarar inte vatten under 32 plusgrader någon längre stund. Barnen ska ju kunna vara i vattnet i en halvtimme och njuta av det. Barn över två år klarar runt 28 grader. Men även lufttemperaturen har betydelse. Man brukar säga att om det är 32 grader i vattnet ska det vara 34 grader i luften. Ett annat problem är att det ofta är dragigt , berättar Elisabet.

Lära tillsammans -Trampoolins affärsidé handlar om att man ska lära tillsammans. Det innebär att barnen inte är själva med instruktören i simskolan utan att föräldrarna också är aktivt deltagande i lärandet. Våra instruktörer visar hur man som förälder hjälper sitt barn på bästa sätt. . Föräldern blir som en assistent till sitt barn och på så sätt blir vår simskola mycket effektiv. Det är också ett fint tillfälle att umgås med sitt barn, att inte alltid lämna in barnen på aktiviteten utan själv få deltaga, menar Jenny.

När man bygger simhall... Med lång erfarenhet av simhallar och miljön runt omkring har Jenny och Elisabet en hel del att säga. - När man bygger nytt borde man tänka på att alltid ha flera bassänger. En övningsbassäng som gärna har höj- och sänkbar botten bör finnas. Vattnet bör förstås vara tillräckligt varmt i bassängen. Ofta tänker man precis som man alltid gjort och då byggs det stora bassänger som lämpar sig för tävling, men kanske inte alls för en mindre grupp eller för babysim. Duschar och toaletter är också viktiga. Både hur de placeras, men också hur man kan hålla dem fräscha. Det ska vara skönt i luften och kanske kan man ha golvvärme också. Självklart måste man kunna reglera värmen på alla duschar, menar Jenny och Elisabet.

Jenny menar också att ett café med nyttiga alternativ och med kontakt till bassängen skulle vara bra. - Vore fint med en plats att sitta kvar eller var innan, kanske det också skulle vara tillåtet med egen matsäck där.

Simkunnighet ger mer Jenny berättar att simkunnighet handlar om mer än att kunna simma. - Vi hade en sjuttioårig kvinna som blivit rekommenderad vattengympa av hälsoskäl, men som inte kunde delta i den för att hon var rädd för vatten och inte kunde simma. Efter en tid hos oss kunde hon delta i vattengympan. Man tänker inte på att barn tvingas tacka nej till andra aktiviteter på grund av att det inte kan simma. Kollo eller andra läger blir otänkbara då man tar för givet att barnen ska bada också. - Jag lärde en kille som åkte särskilt till oss ifrån Gävle för simlektioner och som sa att ingen hade rört vid honom på riktigt innan han började simskola. Han sov bättre på natten och skaffade sig en helt annan självkänsla genom simningen, berättar Elisabet.

Visst är det så att vi med våra långa kust och våra drygt nittiofemtusen sjöar har god anledning att se till så att våra kroppar flyter i vatten, men kanhända bör vi också ge även våra själar ett lyft? Ett simtag i taget...