På ett berg 2,5 kilometer utanför Norrköping har man byggt världens näst högsta berg- och dalbana i trä. Kolmårdens storsatsning Wildfire har genom benämningar i bland annat LA Times, redan blivit en världsattraktion. Med en topphastighet på 113 kilometer i timmen är den snabbast i Europa. - En helt galen idé är snart i mål och känslan av att ha varit med från början och sett banan växa fram till var vi är idag, känns fantastisk, säger projektchef Niclas Palmqvist till Nordisk Sport och Fritidsmiljö.
Tankarna om att bygga denna jätteattraktion föddes 2013 under en resa till USA då Kolmårdens Djurparks ägare åkte en berg och dalbana tillverkad av Rocky Mountain Construction och blev mycket imponerade.
-Vidare mötte man RMC på en attraktionsmässa i Orlando och fick bra kontakt med dess ägare Fred Grubb, som ledde till att ett samarbete inleddes.
Längsta banan utanför USA
Wildfire är den längsta banan som tillverkarna, amerikanska Rocky Mountain Construction (RMC), någonsin byggt utanför USA. Totalt mäter sträckan 1,3 kilometer med en högsta höjd på 132 meter. Åkturen varar i två minuter och tar besökarna upp i 110 kilometer i timmen.
Under konstruktionsarbetet, som pågått under två år, har man haft ett nära samarbete med de amerikanska tillverkarna men även tagit in lokal arbetskraft och lokala resurser.
– De Entreprenörer som varit inblandade är framförallt RMC, som levererat bana, tåg och allt som tillhör själva banan. Virket kommer dock från Sverige och Holmen Lumber. Vekoma (Holland) har levererat styrmekanik, el, motorer med mera. De svenska entreprenörer som deltagit har varit uteslutande lokala, som exempelvis Hyttans Bygg i Kolmården och Kvillinge El, samt vår egna rörmokare här i Kolmården, säger Niclas Palmqvist.
På frågan om hur det varit att arbeta tillsammans med tillverkarna svarar Palmqvist:
– Det har varit krävande, utmanande och stimulerande, där olika kulturer skall fungera tillsammans med alla aspekter gällande säkerhet, arbetstider och leveranser, bland annat.
600 ton svenskt trä
En del av virket som använts för att bygga Wildfire kommer direkt från skogarna runt omkring Kolmården, men mestadels från Hälsingland. Man beräknar att det gått åt omkring 600 ton svenskt trä där allt virke består av 100 procent tall. De metalldelar som använts är importerade från USA och Slovakien. Totalt uppgår kostnaden för byggnationen till 110 miljoner kronor.
– Kolmårdens Djurpark har köpt en färdig bana från RMC/Vekoma, med undantag från att allt trävirke köpts in av Kolmården. Vidare är det vissa separata byggnader som står utanför kontraktet, som till exempel stations- och fotohuset.
Förväntningarna på Wildfire är höga och nu ser fram emot att inviga den.
– Gällande förväntningar i ökat gästantal har vi stora förväntningar på Wildfire, dock skall det ses med nyktra ögon då vi förra året gjorde en förflyttning med över 40 procent då vi gick från 505 000 besökare år 2014 till 729 000 besökare år 2015, då vi öppnade Bamses värld. Alltså har vi stora förväntningar, men skall inte bli övermodiga och tro på rekordsiffror varje dag, dock hoppas vi så klart att så många som möjligt vill komma, avslutar Niclas Palmqvist.