Byggstart för Skåres nya idrottshall

Niklas Wikström, Johanna Larsson och Daniel Carlsson tog ett första spadtag under tisdagen. Bild: Karlstads kommun

Arbetet med att bygga Skåres nya idrottshall har startat. Hallen, som anpassas för handboll, innebandy och fotboll, beräknas stå klar i augusti 2022.

Det blir en renodlad idrottshall för idrott, särskilt anpassad för handboll, innebandy och futsal, som är detsamma som inomhusfotboll. Det blir en läktare med plats för 175 åskådare. Placeringen blir på grusplanen mitt emot Ilandaskolan. I anslutning till hallen byggs en parkering med 35 platser. En helt ny gång- och cykelväg ska byggas från hallen som ska ansluta till närmsta busshållplats.

Efterlängtad satsning

Hallen blir ett efterlängtat tillskott för föreningslivet i Skåre med omnejd, där efterfrågan på träningstider varit stor under lång tid. Den nya hallen byggs särskilt för föreningar och privatbokningar och kommer inte att användas av intilliggande Ilandaskolan.

- Det känns riktigt roligt att äntligen kunna tillgodose föreningarnas behov av en helt ny inomhushall och även öppna upp för att Karlstadsbor ska kunna boka hallen för egna idrottsaktiviteter, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Budgeten är 45 miljoner

Ilandahallen är ett resultat av ett förslag som den styrande alliansen presenterade i sin valbudget 2019. Beslutet fattades av kommunstyrelsen i juni 2019.

- Om man rör på sig mår man bra och mår man bra presterar man bättre, till exempel i skolan. Därför är det här en viktig satsning för idrotten, för folkhälsan och för barn och unga i området runt Skåre, säger Niklas Wikström (L) kommunalråd.

I oktober 2020 beviljade kommunfullmäktige ett tillägg på 10 miljoner till de tidigare beviljade 35 miljonerna för satsningen på nya hallen. Orsaken var att placeringen krävde en mer omfattande utvärdering än man först räknat med.

Klart i augusti 2022

Markförberedelserna för hallen smygstartade under sommaren och hela projektet beräknas vara klart i augusti 2022. Ilandahallen är ritad av Sweco och byggs av Byggtema.