Nu har robotgräsklipparna i Karlstad fått sina nya namn

Kommunens personal programmerar de nya robotgräsklipparna. Bild: Karlstads kommun

Karlstads kommuns elva nya robotgräsklippare får namn som anspelar på stadsdelar i Karlstad. Det står klart efter en omröstning på kommunens Facebooksida.

Robotgräsklipparna kommer att heta Klara, Lorens, Marie, Steffen, Vikke, Kronan, Zacke, Gustav, Belle, Haga och Herren. Runt 400 förslag kom in från allmänheten när Karlstads kommun frågade på sin Facebooksida vad de nya gräsklipparna skulle heta. Efter en omröstning vann alltså namnen som anspelar på Karlstads stadsdelar med sina 205 röster. På andra plats, med 177 röster, kom fyndiga namn om klippning och på tredje plats kom namn som innehåll ordet el då robotarna är eldrivna.

Totalt deltog 585 personer i omröstningen. Det fanns elva kategorier av namn att välja mellan och man kunde rösta på max tre alternativ. Minst antal röster fick alternativet att robotarna skulle döpas efter Lustenbåtarna som hanterade timmerflottningen i Karlstad förr i tiden.

- Jätteroligt att så många engagerade sig både genom att lämna namnförslag och genom att rösta på de olika alternativen, säger Annica Granlund, kommunikationsstrateg på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Ska märkas

Nu ska kommunen märka varje robotgräsklippare med sitt nya namn och även sätta namnet på respektive fack i vagnen där de förvaras.

- Vagnen ser lite ut som ett gäng hundburar så det passar väldigt bra, säger Annica Granlund.

 

Resultatet i siffror

bild

 

Observera att de som svarade kunde rösta på max tre alternativ och därför är antalet röster fler än antalet respondenter och totaltprocenten mer än 100.

Om robotgräsklipparna

Karlstads kommun köpte i slutet av maj in 11 robotgräsklippare. Varje dag klipper de nu ett 50-tal ytor runt om i kommunen. Det här är de första robotgräsklipparna som Karlstads kommun använt och faller försöket väl ut kan kommunen skaffa fler.

- Vi har som mål att bli fossilfria så vi försöker att hitta alternativ till de stora åkgräsklipparna. Förutom minskade utsläpp innebär robotgräsklipparna att vi kan lägga tid på annat och att det dessutom blir tystare i stan, säger Anna Mossberg, enhetschef på parkenheten i Karlstads kommun.

Bilder: Karslstads kommun