Sveriges 32 naturum öppnas upp igen efter pandemin

Naturum Värmland, en spännande plats helt enkelt. Foto: Per Eriksson

Efter mer än ett år av stängda lokaler under pandemin öppnar majoriteten av Sveriges 32 naturum upp inför sommaren. Genom att följa de nya restriktionerna och behålla många aktiviteter utomhus ska man säkra en trygg öppning.

Naturum ligger ofta i anslutning till en nationalpark eller annan besöksvärd natur, som ett naturreservat. Under pandemin har många naturum hållit lokalerna stängda, men vissa har behållit aktiviteter och verksamhet utomhus när det har varit möjligt.

 

bild
Naturumhuset Tåkern. Fotograf: Henry Stahre

 

Extra viktiga just nu
Naturvårdsverkets årliga sammanställning visar att Sveriges nationalparker hade 3,1 miljoner besök under 2020, en ökning med över 300 000 från året innan. Intresset för att vistas i skog och mark hemma i Sverige förväntas vara fortsatt högt även i år.

-  Vi ser fram emot att få slå upp dörrarna igen. Med det ökade friluftslivet får naturum en ännu viktigare roll, kanske speciellt för den ovana naturbesökaren. Här finns information om den natur som skyddas i området och kunnig personal som tipsar om fina vandringar och håller i aktiviteter, säger Linda Sörnäs, samordnare för naturum på Naturvårdsverket.

 

bild
Naturum Färnebofjärden med den brusande Dalälven inpå knuten. Foto: Tomas Ärlemo

Upplevelser för alla

Syftet med Sveriges 32 naturum är att väcka människors intresse för naturen och ge kunskap som skapar mervärde till naturupplevelser. De fungerar som en port till naturen som ska inspirera till att besökare ger sig ut och utforskar naturen på egen hand.

 

bild
Naturum Vattenriket sett från Tivoliparken i Kristianstad. Foto: Sven-Erik Magnusson.

Många naturum har roliga interaktiva upplevelser för alla åldrar. Besökaren kan till exempel bli guidad till Sveriges högsta vattenfall, delta i utterexkursion, simma längs en snorkelled och lära dig mer om djurlivet under ytan, mata en talande torsk, och kika in i fågelbon och se när fågelungar kläcks.

 

bild
Naturum Store Mosse, mitt bland trädstammar. Foto: Martha Wägéus.