Världsunik arktisk trädgård etableras i Jokkmokk - Midnattssolens trädgård

Besökscentrum Midnattssolens trädgård.

Insamlingsstiftelsen för Midnattssolens trädgård har nu skapats för att börja arbeta med finansieringen av uppförande, drift och utveckling av anläggningen som planeras vara klar för invigning under år 2025.

 

bild
Midnattssolens trädgård är en unik satsning i Jokkmokk nästan mitt på polcirkeln där den samiska kulturen möter natur, arkitektur och design i ett helhetskoncept. Anläggningen kommer att leverera vackra, lärande, sinnesfyllda och inspirerande helhetsupplevelser genom visningsträdgårdar, köksträdgård, växthus, besöksutrymmen, restaurang och pedagogiska utrymmen i syfte att adressera olika målgrupper samt fungera året runt.

 

Målet med Midnattssolens trädgård är att skapa en attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse med koppling till en av Sveriges mest internationellt kända personer – Carl von Linné och hans forskningsresa till Jokkmokk och Lappland. Det specialdesignade trädgårdskonceptet signerat Ulf Nordfjell, Sveriges mest välrenommerade landskapsarkitekt, länkar samman spektakulär arkitektur och design med trädgård och arktisk natur. Detta kommer att stärka Jokkmokks och destinationen Swedish Lapland som nationellt och internationellt hållbart besöksmål.

 

bild
Den sluttande trädgården. 

Nätverk och samarbeten
Genom samarbeten med olika aktörer, såsom Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum, Icehotel i Jukkasjärvi, Treehotel och Arctic Bath i Harads lockas fler besökare till regionen. För att åstadkomma en hållbar verksamhet på årsbasis kommer samarbeten kring forskning och utbildning att etableras. Grön omställning, hållbar utveckling, biologisk mångfald och nya förutsättningar för odlande i norr är exempel på områden som är aktuella för forskning och som väcker stort publikt intresse.
 

bild
”Midnattssolens trädgård är ett spännande projekt som kommer att ge en unik upplevelse och som kopplar ihop forskning och kunskap med norrbottnisk, främst samisk kultur”, säger Björn O Nilsson, ordförande Nationella referenskommittén, Midnattssolens trädgård.

 

Bilder: Insamlingsstiftelsen Midnattssolens trädgård