Gärsnäs restaurerar 1356 röda sammetsstolar till GöteborgsOperan

Stora salongen på GöteborgsOperan. Foto: Lennart Sjöberg och Ingmar Jernberg

1994 fick den svenska möbelproducenten Gärsnäs förtroendet att formge 1356 röda sammetsstolar till den stora salongen på GöteborgsOperan. Nu, nästan 30 år senare, restaurerar Gärsnäs alla stolarna, ett kulturellt projekt helt i linje med Gärsnäs vision om att vårda och bevara svensk design för framtida generationer.

 

bild
Foto: Lennart Sjöberg

Stolarna, som ursprungligen formgavs av Gärsnäs i samarbete med operahusets arkitekter, fick namnet Thalia efter en av de nio muserna i den grekiska mytologin och är speciellt utformade för att fånga upp salongens akustik. De har sedan installationen varit mycket uppskattade av GöteborgsOperans gäster, och därför kommer stolens grund bestå av samma kvalitet och kulör som tidigare. Originaldetaljerna i trä tvättas medan tyg, läder och stoppning kommer att bytas ut på alla de 1356 stolarna.

– Det är en anmärkningsvärd skala på renoveringen och restaureringen. Att kunna återanvända en så stor mängd produkter är en vinst för miljön, samt en styrka och en fjäder i hatten för både GöteborgsOperan och Gärsnäs, säger Dag och Anna Klockby, ägare av Gärsnäs.

 

bild
Foto: Lennart Sjöberg och Ingmar Jernberg

Kulturell nystart i designskrud
Förhoppningen är att Operahuset – som varit stängt under stora delar av pandemin – ska kunna öppna för publik igen till hösten, och då vara i nyskick. GöteborgsOperan pekar på att grundanledningen till att stolarna restaureras istället för att bytas ut är att stolarnas kvalitet och funktion varit så uppskattade, och att man inför nyöppningen inte ser några anledningar att köpa nya stolar när de befintliga kan få leva vidare med hjälp av Gärsnäs hantverkskunnande.

– Alla möbler vi skapat är välkomna tillbaka till oss på Gärsnäs när än det behövs. Om det så handlar om en enda eller över tusen stolar vill vi göra skillnad för klimatavtrycket och visa att ett bredare återbruk inte behöver kompromissa med designen, säger Dag Klockby, vd på Gärsnäs