Padelsporten fortsätter att växa

PDL Group ägs av bland annat Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Foto PDL Group

Text: Annika Wihlborg

Padel är en sport som fullkomligt exploderat på senare år. Allt fler upptäcker och utövar regelbundet padel och antalet padelcenter har på senare år ök at i snabb takt runtom i landet. Även om intresset är på topp så kommer mark naden förr eller senare att mättas. Där för är det viktigt att de padelcenter som byggs inte tummar på kvaliteten och helhetsupplevelsen för utövarna. Det anser Henrik Söderberg, vd på PDL Group.

–Padelsporten har växt fort, de senaste åren har varit roliga år för alla som gillar padel. För fem år sedan visste få vad padel var, det är en sport som länge varit stor i medelhavsländerna men som på senare år vunnit mycket mark även i Sverige.

Många tror att padelsportens snabba utveckling kommer att fortgå för evigt, men jag är övertygad om att marknaden kommer att mättas någon gång de kommande åren, säger Henrik Söderberg.

PDL group grundades 2015 och är idag ledande inom svensk padel. PDL Group hjälper fastighetsägare och andra aktörer att bygga sina egna padelbanor, alternativt att köpa eller bygga sina egna. PDL group distribuerar, etablerar och driver även padelanläggningar i hela Skandinavien. I Sverige har PDL group egna anläggningar från Malmö i söder till Skellefteå i norr. PDL group ägs av artisten Måns Zelmerlöw, före detta tennisproffset Jonas Björkman, Henrik Söderberg och Jonas Andersson samt ett investmentbolag. Kompletterar egna anläggningar med förvärv.

 

bild
Måns Zelmerlöw Foto: Albin Olsson 

 

Under 2020 har PDL group förvärvat tretton befintliga padelanläggningar i Sverige

De har dessutom byggt och startat upp ett tiotal nya anläggningar i egen regi. Ambitionen är att fortsätta växa i samma takt även under 2021. På agendan står även en internationell expansion. PDl group har redan en anläggning i Schweiz och under 2021 utökas den geografiska expansionen med Norge, Danmark och Finland.

En utmaning i arbetet med att etablera nya padelcenter är, enligt Henrik Söderberg, att hitta lokaler som uppfyller samtliga kriterier, däribland tillräckligt hög takhöjd och ett attraktivt läge.

–Eftersom padel under period har varit en het sport med brist på hallar så har ett antal lycksökare sökt sig till branschen. Det har förekommit att de har kompromissat med alltifrån takhöjd till ungdomsverksamhet eller tillgång till sociala ytor i anslutning till padelbanorna. Det här är faktorer som många padelutövare uppskattar, att slarva med det kommer att straffa sig när padelmarknaden blir mer mättad, säger Henrik Söderberg.

 

bild
Jonas Björkman, här - när det begav sig- på tennisbanan. Foto: Clavecin

 

Fokuserar på att utveckla ungdomsverksamheten Man kan fråga sig varför just padel har utvecklats till en så populär sport för en bred målgrupp. Enligt Henrik Söderberg handlar det mycket att det är en sport som alla kan spela, såväl gammal som ung. Padel är också en sport som inte kräver några direkta förkunskaper. Många uppskattar även sportens sociala inslag.

Padelsporten har, i motsats till många andra sporter, inte drabbats särskilt hårt under den pågående Coronapandemin