Repfabriken först ut i Linköpings stadsdel Ebbepark

Repfabrikens ena gavel är klädd med plattor i ett mönster som är inspirerat av designern Marianne Richters mattmönster Rubirosa från Wahlbecks Fabriker. Mönstret finns både utomhus och inomhus. Fotograf: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder

u är den första nya byggnaden i stadsdelen Ebbepark i Linköping klar. Repfabriken är en byggnad där nya lösningar inom hållbarhet testas och områdets historik har inspirerat designen. Ebbepark ska bli en modig, omtänksam och smart del av staden. Repfabriken är en utmärkt ambassadör för den visionen. Här testas nya lösningar inom samhällsbyggnad, som till exempel ett geolager som möjliggör energidelning med andra byggnader i området, rymdduschar som sparar 90 procent av vattenåtgången och på taket finns solceller.

Ebbepark är en nytänkande stadsdel i Linköping mitt emellan city och universitetet. Området utvecklas av de tre kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter och kommer när det är färdigt innehålla 75 000 m2 kontor och verksamhetslokaler, 750 bostäder, 1000 parkeringsplatser och en publik park. Det karaktäristiska taggiga taket gör Repfabriken till en profilbyggnad i Ebbepark. Arkitekturen flirtar med områdets historia från den tid då Wahlbecks Fabriker låg här och var en av Linköpings största arbetsgivare.

- Det är fantastiskt roligt att äntligen vara framme vid den här dagen då vi kan öppna dörrarna till den första byggnaden i nya delarna av Ebbepark. Vi har planerat för detta sedan 2011. Det är också roligt att efterfrågan är så god för våra nya lokaler i Ebbepark. Repfabriken är helt uthyrd sånär som på cafédelen och många företag är på väg in i omkringliggande byggnader som blir klara under 2021, säger Anna-Maria Jakobsson, vd på Sankt Kors som utvecklar kontor och verksamhetslokaler i Ebbepark.

Första aktör att flytta in är Campushallen som öppnar ytterligare en anläggning i Linköping.
Träningsanläggningen som ligger i en del av Repfabriken kommer spela en viktig roll för serviceutbudet för såväl företag som boende i Ebbepark. Den kommer att drivas av Campushallen och innehåller en fullstor bollhall, gym, gruppträningsrum och lokaler för behandling. 

- Vi är så sugna på att skapa förutsättningar för träningsglädje i Ebbepark. Vi börjar i den skala det är möjligt just nu och ser fram emot att kunna köra i full styrka när pandemin är över, säger Pia Carlsson, verksamhetsledare på Campushallen.

- Ebbepark är ett område som ligger bra till i Linköping och här finns härliga ambitioner att skapa en inkluderande och varm del av staden som vi gärna är med och bidrar till med träning och hälsa.

I Repfabriken kommer också två företag att flytta in under 2021. Det är Maxar, en avknopppning från Saab och med-techföretaget Nordic Biomarker. Förutom detta finns ett stort atrium med plats för människor att mötas och yta för ett café. Under byggnaden finns parkeringsgaraget Talldungen som öppnar i början av året med direktaccess upp till Repfabriken. Precis utanför entrén till Campushallen finns en stor cykelparkering och en station för elhyrcyklarna Linbike finns också alldeles i närheten, allt med tanke på att skapa goda förutsättningar hållbar mobilitet.

Fakta Repfabriken

Yta: 8650 kvadratmeter BTAs
Innehåll: Träningsanläggning, kontor, café och allmänytor
Miljöcertifiering: Miljöbyggnad silver
Effekt solceller: 59 kW
Byggherre: Sankt Kors
Entreprenör: Åhlin och Ekeroth
Arkitekt: Winell och Jern Arkitekter
Projektledning: Team PP
Mobilitet: bussar på Westmansgatan precis utanför, LinBike-station inom 200 m, cykelparkering, parkeringsgaraget Talldungen med direktaccess till byggnaderna ovanför, 161 bilplatser och till sommaren öppnar 194 cykelplatser i ett låst utrymme i garaget.