Öppet brev till regeringen - Sveriges arenor i ett akut och desperat läge

Got Event driver nio arenor i Göteborg. Varje år genomförs cirka 400 evenemang med över 1,5 miljoner besökare. Den turistekonomiska effekten beräknas till ungefär 1 miljard kronor varje år. Foto: Got event

Landets idrotts- och evenemangsarenor befinner sig i ett akut läge eftersom ingen evenemangsverksamhet har kunnat bedrivas sedan den 12 mars. Nu riktar arenabolagen i landets tre största städer skarpa krav på att besked om stöd är akut, eftersom det kommer att ta lång tid innan ordinarie verksamhet kan bedrivas igen.

De tre arenabolagen Stockholm Live, Got Event och Malmö Arena har därför idag skickat ett gemensamt öppet brev till Närings- respektive Kultur- och idrottsministrarna om besked i frågorna kring förlängt permitteringsstöd för arenabolagen tillsammans med riktat stöd, då bolagen som driver arenorna inte inkluderats i tidigare presenterat stödpaket till kultur- och idrottssektorerna.

– Vi har sedan mars månad haft omfattande verksamhetsinskränkningar enligt lag. Vi ställer oss till fullo bakom allt arbete som sker för att begränsa smittspridning men om våra verksamheter skall överleva bortom pandemin, så behöver vi två tydliga besked från regeringen. Det första är ett tydligt uppdrag till Folkhälsomyndigheten att tillsammans med branschrepresentanter ta fram en långsiktig plan för successivt öppnande. Det andra är besked från regeringen om stöd. Vi har sedan i juni fört en dialog med myndigheter kring vikten av att se hela ekosystemet kring evenemangsnäringen och när de riktade stöden till kultursektorn och idrotten aviserades, lämnades vi som arenabolag utanför. Så för oss handlar det nu om avgörande besked för hur vi ska hantera kommande månader, säger Lotta Nibell, vd på Got Event.

Nedan publiceras i helhet det brev som bolagen idag skickat till de berörda departementen:

Öppet brev till Näringsminister Ibrahim Baylan och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

 

Vi arbetsgivare med totalt stopp för ordinarie verksamhet måste få besked omgående!

Vi adresserar er med anledning av att vi befinner oss i ett akut och desperat läge. Sedan i våras har vi uppmärksammat regeringen på evenemangsnäringens hela ekosystem av aktörer som sedan den 12 mars inte har några som helst intäkter. Som arenabolag med ansvar för evenemangsarenorna i landets tre största städer kan vi inte räkna med att kunna ha några publika evenemang under första halvåret 2021, och skulle det plötsligt förändras så har vi ändå en planeringshorisont på 6-12 månader för alla större evenemang. Samma situation gäller för alla våra kollegor på arenabolag i hela landet.

Vi fortsätter att till fullo stötta det arbete som sker för att begränsa smittspridningen av Covid-19 och uppskattar att våra krav på direkt stöd till både kultur- och idrottssektorerna har hörsammats. Men det akuta problem som har uppstått för oss, som företrädare för landets största evenemangsarenor, som är enorma motorer för våra städers hela besöksnäring och evenemangsnäringen i Sverige, är att vi inte omfattas av de direkta stöd som Kultur- och idrottsministern presenterade den 2 oktober och som vi har kämpat för ska införas. De generella stöd såsom tidsbegränsat omställningsstöd och nuvarande permitteringsstöd löper dessutom ut väldigt snart. När dessa stöd snart försvinner, och utan omgående besked om nya stödpaket, så kommer vi som arenabolag inte att överleva, vilket även innebär att de tidigare generella stöd vi har kunnat söka har varit helt verkningslösa.

Det vi kräver är att Näringsministern och Kultur- och Idrottsministern ger tydliga besked NU:

  • Besked om en fortsättning av nuvarande permitteringsstöd för oss som inte får bedriva ordinarie verksamhet under rådande pandemi, som gäller så länge som vi inte kan ha större publika evenemang. Året går mot sitt slut och regeringen måste kunna komma med ett tydligt besked i den här frågan omgående för att minska osäkerheten för den hårdast drabbade näringen i landet.
  • Besked om riktat stöd under hela den tid som evenemangsnäringen inte kan genomföra stora publika evenemang på grund av Covid-19, med tydlighet i att även landets arenabolag ska omfattas på samma sätt som kultur- och idrottssektorn har stöttats i tidigare stödpaket.

För varje dag som går utan besked kommer vi allt närmare ett läge då vi måste planera för ytterligare varsel och eventuell avveckling av våra verksamheter. Risken är också uppenbar att dagen då allt öppnar upp igen, så finns det ingen med den erfarenhet och kompetens som krävs för att driva arenor och ta emot stora evenemang, kvar i branschen. Som vi redan i våras diskuterade med er är evenemangsbranschen ett ekosystem av väldigt många aktörer där arenorna är en viktig grundpelare. Utan stöd kommer den delen av ekosystemet att kollapsa med idrottslag utan hemmaplaner, arenabaserade musik- och kulturevenemang utan spelplatser och dessutom kommer en viktig infrastruktur kring våra städers turistomsättning att gå förlorad.

Med vänlig hälsning,

Andreas Sand, Lotta Nibell & Karin Mårtensson.
Vd Stockholm Live, vd Got Event & vd Malmö Arena.

Tillsammans har Stockholm Live (som driver Friends Arena, Tele2 Arena, Ericsson Globe, Hovet och Annexet), Got Event (som driver 8 arenor bl.a. Scandinavium, Gamla Ullevi, Ullevi, Bravida Arena och Frölundaborg) och Malmö Arena, över 5 miljoner arenabesökare inom kultur och idrott under ett normalår. De arenor som bolagen tillsammans driver gästas totalt av ca 800 evenemang årligen. Arenorna har även totalt 7 hemmalag i herrallsvenskan och superettan, 1 hemmalag i damallsvenskan, 4 hemmalag i svenska hockeyligan och hockeyallsvenskan, 1 hemmalag i elitserien i handboll för herrar samt både herr- samt damlandslaget i fotboll.