Fler tillbringar mer tid i stugan

Mats Schagerström/TT: Solnedgång över Käringön i Bohuslän.

Kärleken till stugan har vuxit under coronaåret, enligt Svensk Fastighetsförmedlings trendbarometer.

Fyra av tio fritidshusägare uppger i undersökningen att de har värdesatt sitt fritidshus mer, och tre av tio har tillbringat mer tid i stugan. Mer än varannan planerar att semestra mer i huset än vanligt de kommande tre till fem åren, och drygt var femte har funderat på att göra om sitt fritidshus till permanent boende.

Drömmer om havsutsikt

Ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt eller en röd stuga med vita knutar och öppen spis – det är svenskarnas drömfritidsboende, visar undersökningen.

Flest önskar sig ett hus i Skåne, Bohuslän eller på Gotland i den ordningen.

Men drömmen är en sak och verkligheten en annan, säger Carolina Fallenius, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad i Bohuslän.

Det är klart att drömmen är havsutsikt och stora fönster, men det har den stora massan inte råd med. Man söker sig istället till det vanliga fritidshuset men som har tillgång till båt- och badplats. Samtidigt kan man ta väldigt bra betalt för just de vanliga fritidshusen, säger Carolina Fallenius.

När fler behåller och utnyttjar minskar också utbudet. Priserna på fritidshus har stigit med ungefär 20 procent i hela landet det senaste året.

Att det inte finns så många fritidshus gör ju att det finns fler spekulanter på färre objekt. När ett hus kommer ut blir det ofta en väldig fart, det kanske står ett tjugotal familjer som vill ha ett och samma hus, säger Carolina Fallenius.

“Speciell marknad”

Skåne och Österlen har länge varit ett populärt ställe för semesterboende, men under året har trycket ökat ännu mer.

Det kan bli väldigt hetsigt. Det finns en oro för att husen ska försvinna så snabbt att man inte ska hinna titta på dem. Mycket säljs innan visning och alla spekulanter är jätterädda för att inte få någon chans, säger Kajsa Olsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Österlen.

Tidigare har många köpare varit stockholmare, men Kajsa Olsson har märkt att fler från Malmö- och Lundområdet är intresserade.

Just nu är det tryck på allt. Folk vill till och med ha lägenheter som fritidshus. Det är en jättespeciell marknad, säger Kajsa Olsson.