Försiktiga fjällresenärer avvaktar med bokningar

Pontus Lundahl/TT: Tomt eller fullt i backen? För tidigt att säga, enligt de TT varit i kontakt med. Men jul- och nyårsveckorna är som alltid populära. Arkivbild.

"Rekordsäsong förutspås i de svenska fjällen", "Rusning till fjällen" och "Högt tryck på bokningar till svenska skidorter inför vintern" – så har rubrikerna sett ut under hösten. När skidsäsongen nu närmar sig är läget lite annorlunda.

Generellt sett är det lite mindre hos oss jämfört med förra året. Jag tror det handlar om att folk är lite försiktigare, säger Sofia Alexandersson, hotell- och restaurangchef på Hotell Kittelfjäll.

Inte heller i Åre pratas det om några rekord.

Bokningsläget är ganska likt som det brukar vara. Det är ett normalt tryck för de veckor som brukar vara populära, till exempel jul och nyår. Det vi har kunnat se är att man har bokat tidigare och att många fler har velat ha något slags avbeställningsskydd, säger Therese Sjölundh, vd för Destination Åre.

Såg bra ut i höstas

Att många var ute och bokade betydligt tidigare än vanligt bidrog till att siffrorna såg så bra ut tidigt i höstas, tror Stefan Sjöstrand, vd på Skistar som bland annat driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen. I början av september låg de 33 procent bättre i Sälen för jul och nyår än för samma tidpunkt förra året, och i oktober 10 procent bättre för hela vintern. Hur de siffrorna ser ut nu vill Sjöstrand inte säga eftersom bolaget är "mellan rapporter".

Men ju läget har ju förändrats vad gäller smittspridningen. Våra anläggningar är inte fullbokade. De har inte varit det de senaste åren och jag ser ingen anledning till att de kommer att vara det i år, säger han.

Samtliga som TT varit i kontakt med räknar dock med hög beläggning under jul och nyår.

Hos oss är de boenden som finns så gott som fulla under jul och nyår, men med de senaste dagarnas utökade allmänna råd ser vi nu en förändring med mindre bokningar, säger Therese Sjölundh.

För Destination Vemdalen, med anläggningar som Björnriket och Vemdalsskalet, är läget till och med något bättre än med förra årets jul och nyår. Anna Hansson, vd på bolaget, tror att ökningen där till viss del beror på att de som skulle åkt utomlands nu håller sig hemma.

Så är det. Alperna är stängt och Norge är inte tillgängligt, säger hon.

Ingen vanlig vinter

Men att det blir en helt vanlig skidsäsong är för mycket att hoppas på. Aktiviteter som after ski, trånga dansgolv och sena nätter är nu satta på vänt.

Så är det. Det blir ingen after ski och ingen nattklubb kommer att hålla öppet. Det är en stor förändring för Åre, säger Therese Sjölundh.

Alla som TT varit i kontakt med trycker på att de vidtagit åtgärder och att skidåkning i sig är en smittsäker och kontaktfri aktivitet.

Vi har tagit vårt ansvar. Tillsammans med vården, räddningstjänsten och handeln har vi gått igenom varje detalj. Till exempel erbjuder vi i Sälen i år hemkörning av uthyrd skidutrustning och digital in- och utcheckning till våra boenden, säger Stefan Sjöstrand vd på Skistar.

Vi har gjort allt vi kan. Nu vilar ett stort ansvar på gästerna att inte utsätta varandra för smitta.

TT: U tökade reserestriktioner, som Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell har flaggat för, vad skulle det innebära för er?

Det beror på hur de i sådana fall blir. Skulle det bli som i våras, då skulle det vara ett hårt slag, säger Anna Hansson, vd på Destination Vemdalen.

Stefan Sjöstrand, vd på Skistar, ser det som en hypotetisk fråga.

Det är för tidigt att spekulera i. Vi kan inte göra mer än det vi har gjort för att coronasäkra våra anläggningar.