Skidbranschen satsar trots kortare säsong

Pontus Lundahl/TT: Skidåkare i Åre i Jämtland. Arkivbild.

Skidanläggningarna planerar att investera drygt 540 miljoner kronor under den kommande säsongen, jämfört med knappt 480 miljoner kronor som satsades under 2018/2019, skriver Svenska skidanläggningars organisation (SLAO) i en rapport.

En stor del av tillskotten handlar om snö- och pistsystem till den nya anläggningen Idre Himmelfjäll som öppnar i december, samtidigt som branschen i stort satsar mycket på en effektivare snötillverkning, bland annat med lägre energiförbrukning, enligt SLAO:s vd Titti Rodling.

Vi får ett varmare klimat, den förändringen har pågått i årtionden. För att förbättra skidåkningen sker det investeringar i snösystem, men också snölagring för att spara snön från den ena säsongen till den andra, säger hon.

Försäljningen av skiddagar låg still under 2018/2019. Ökningen av omsättningen var i ungefärlig nivå med den årliga inflationen.

Vintern i södra Sverige tog visserligen slut tidigt på grund av en varm februarimånad, men resultatet räddades av fler besökare och öppetdagar än vanligt under julhelgen och goda snöförhållanden i fjällvärlden under vårvintern, enligt SLAO.

Rodling lyfter fram arbetet med att försöka förskjuta säsongen mot april som ett sätt att möta klimatförändringarna.

Då är det en fantastisk fin snö i fjällen men inte så mycket folk, och ljusare och längre dagar, säger hon.