I Munktellstaden i Eskilstuna är nu det nya badet på god väg att uppstå i verkligheten vid Eskilstunaåns strandkant.
Om man befinner sig i parken vid Eskilstuna turistbyrå och sneglar tvärs över Eskilstunaån ser man att det händer stora saker där. Det är där, i den så kallade Munktellstaden som Eskilstunas nya badhus hunnit ganska långt redan. Men ser NCC-flaggan fladdra på sin stång för att ange vilka det är som bygger. Tar man sig sedan över ån kan man se att förbipasserande kan få lite glimtar av hur det är tänkt att bli via halvtransparenta bilder som är uppsatta på stängslet runt byggplatsen.
Ett bad vid vattnet
Eskilstunaån är en viktig faktor i staden både idag och i historien. Det känns därför naturligt att placera för staden viktiga byggnader nära ån. Det har man verkligen tagit fasta på när det gäller Munktellbadet som bara lämnar en liten remsa mellan sig och ån. Eskilstuna kommun samarbetar med NCC, Anjobygg och Liljewall arkitekter i Göteborg om projektet. Projektet körs i partnering, något som NCC är vana vid.
Tegel och glas i centrum
Munktellbadets fasader går i glas och tegel murat med den ojämna sidan utåt för att knyta an till industrikaraktären. Teglet ska ge intryck av en levande yta då stenarna har lite olikakulörer. Mot ån sticker ett markant glasparti ut. Byggnaden har en tydligt industriell karaktär. Den är både lik och olik de omgivande byggnaderna som har mer av det lite äldre, mer röda teglet. Alldeles intill det nya badhuset, också vid ån, ligger Munktellmuséet. Strax bakom badhuset kommer den nya multihallen, avsedd bland annat för handbollslaget GUIF, som går under arbetsnamnet ”Eskilstuna Arena” att byggas också. Munktellstaden håller på att bli något av ett centrum både för sport och fritidsändamål för Eskilstuna.
Åbotten svår att bygga på
Markförutsättningarna nära Eskilstunaån har medfört att man känt sig föranlåten att höja upp badhusplanet en våning. Arkitekterna har fått anta utmaningen i att hitta bra flöden mellan byggnadens alla delar – entrétorg, reception, omklädningsrum och bassänger. Man vill förstås även få byggnaden intressant för förbipasserande i gatuplan, nu när simbassängerna inte är synliga om man rör sig nära fasaderna. En lösning på detta har blivit att skapa lokaler för Gym och Relax i fasaden utanför de mörka vattenreningsutrymmen som ligger centralt i byggnaden.
Munktellstad och attraktivitet
Badet ska koppla tankarna till Munktellstaden och stimulera till bad ock lek, menar arkitekterna.
- Munktellbadet är en genomarbetad helhet, avsett att locka till besök och upptäcktsfärder i ett varierat badlandskap som är både strikt och lekfullt. Det är förstås spännande för oss att formge en 50-metersbassäng med läktare avsedd för riktigt stora tävlingar. Lika spännande är det att utforma en bassäng för de allra minsta med en lekfull verkstadskaraktär som anknyter till platsens förflutna, berättar arkitekterna Calle Hellberg och Bjarni Ingvason på Liljewall arkitekter.
Nu börjar det redan att se spännande ut. Ska bli ännu mer spännande att se hur det blir när det är helt klart att doppa tårna i vattnet. Munktellstaden kommer att få en ny attraktionspunkt.