En ny rapport från Peak Innovation visar att snöproduktionen på Östersunds skidstadion bidrar till en samhällsekonomisk vinst. Man har gjort en jämförelse mellan de värden som konstsnön bidrar till och de kostnader som förknippas med snötillverkningen. Konstsnön ger en nettoökning av värden för samhället motsvarande cirka 400 000 kronor per år.
De senaste åren har Östersunds kommun satsat på att utveckla skidstadion till en arena i världsklass. Det här har krävt investeringar i utrustning för snöproduktion för att kunna garantera tidig snötillgång. Varje år tillverkas stora mängder konstsnö på stadion för att göra det möjligt för staden att arrangera världscuptävlingar i skidskytte och tidigarelägga längdåkningsäsongen.
Konstsnön ger ett femtiotal extra skiddagar per säsong, vilket givetvis uppskattas bland de aktiva i längdskidåkning. Men det är inte bara de aktiva skidåkarna som engagerat sig i frågan om konstsnö. Snötillverkningen är av stort intresse för allmänheten då satsningen är kostsam och till stor del finansieras av kommunens innevånare. En samhällsekonomisk analys har efterfrågats och nu har en studie tagits fram av miljöekonomerna Fredrik Gisselman och Scott Cole på uppdrag av Peak Innovation och Snö-projektet.
I studien har de nyttor och kostnader som konstsnöproduktionen medför värderats och jämförts med vad längdskidåkare och företag är beredda att betala för de extra skiddagar som konstsnön ger. Resultatet visar att snöproduktionen ger en samhällsekonomisk vinst med en ökning av värden för samhället på cirka 400 000 kronor varje år. Studien visar också att den negativa miljöpåverkan mindre än vad man trott.
Snötillverkningen i Östersund är enligt rapporten en lönsam affär för staden. Gisselman och Cole trycker dock på att marginalen är relativt låg. De menar att storleken på framtida investeringar i snöproduktionen avgör om konstsnön även fortsatt kommer att innebära en samhällsekonomisk vinst för staden. Väl avvägda investeringar framåt och Östersundsområdets förmåga att dra till sig finansiärer utifrån för att täcka större investeringar är viktiga för att regionen ska kunna bibehålla en lönsam snöproduktion, skriver Gisselman och Cole i rapporten.