Skoternäringen eniga - Bildar gemensam organisation

Delar av de medverkande under konferensen. Foto: Funäs Fjällen
Delar av de medverkande under konferensen. Foto: Funäs Fjällen

Nyligen samlades besöksnäringen med intressenter för skoterfrågor för att diskutera hur man på ett hållbart sätt kan arbeta med skoterturism. Ett ämne som särskillt diskuterades var avsaknaden av en branschorganisation för skoternäringen. Innan avslutad konferens enades man om att gemensamt arbeta för att bilda en sådan organisation, man bestämde även att Jämtland Härjedalen Turism får uppdraget att gå vidare och påbörja uppstarten av den. 

I takt med att Skoterturismen ökar år efter år,  skapar den också tusentals arbetstillfällen runt om i landet.  Fler företag startas med inriktning på exempelvis uthyrning, guidning, logi och preparering av leder. Bland dessa entreprenörer diskuteras frågor som utbildning, marknadsföring, ekonomisk hållbarhet, miljöpåverkan, markägarfrågor och olika lagstiftningar. Utöver detta har det saknats en gemensam röst för skoternäringen, vilket gör gör att behovet av en branschorganisation som kan föra näringens frågor gentemot myndigheter, politiker och så vidare är nödvändig.

-Jag har hållit på i 10 år med det här, och alltid saknat en gemensam röst för skoternäringen. Bland samarbetspartners och kollegor har vi länge efterfrågat en branschorganisation - en samlad röst och något att luta sig mot. Länge har vi stångat huvudet i väggen, men nu kommer vi kunna se framåt och gemensamt utvecklas, säger Lennart Jonsson, Frihetsbolaget AB i Vemdalen.


-Vi har talat mycket om respekt och vikten av goda relationer med de som äger marken där skoterturism bedrivs. En branschorganisation som arbetar med kvalitets- och attitydfrågor inom skoterturismen är ett viktigt steg framåt,  avslutar Sven-Erik Hammar, markägare Funäsdalen och vice ordförande LRF.