Idag inleds Träffpunkt Idrott

Foto: Träffpunkt Idrott 2014, Svenska Mässan
Gabriel Wikström. Foto: Träffpunkt Idrott 2014, Svenska Mässan

Träffpunkt Idrott – En samlingsplats för Idrott

På Träffpunkt Idrott samlas både leverantörer, samarbetspartners och företag för tre dagar fyllda med seminarier, debatter, utställning och mingel.

Träffpunkt Idrott har rötter i 60-talet, då badmästarna i Svenska Badmästareförbundet anordnande årliga konferenser med namnet BAD. På 90-talet började Svenska Mässan arrangera IDA, Idrottsanläggningar, men även Parkmässan. Sedan början av 2000-talet har BAD, IDA och Parkmässan arrangerats på Svenska Mässan. År 2012 gick mässorna samman till Träffpunkt Idrottsmiljö som 2014 blev Träffpunkt Idrott.

 

Monika Ölund, mässansvarig på Svenska Mässan

-Jag tillträdde i november för Träffpunkt Idrott och GöteborgsVarvet Expo och tar över affärsansvaret i samband med mässan. Det innebär också att jag ansvarar för det operativa arbetet.

-Jag är en Göteborgstjej med idrottsbakgrund och brinner för idrott – framförallt orientering. Jag har jobbat både inom såväl kommunal och statlig som privat verksamhet. Den bakgrunden tror jag är värdefull. Jag ser med spänning fram emot genomförandet.  

 

Ny tidpunkt för mässan

Tidpunkten för mässan är ändrad. Den har tidigare gått i november men går nu i mars. Anledningen till det ändrade datumet är för att mässan inte ska krocka med andra arrangemang för utställare och besökare, men också för att den ska ligga bättre i tid för kommunernas budgetplaneringar.

 

Nytt för i år är samarbetet med Svenska Fotbollsförbundet

-Vi har haft ett långsiktigt mål att ha ett samarbete med Svenska Fotbollsförbundet, vilket vi har fått till i år. Det ska bli jättespännande att se utfallet av det samarbetet. Vi är också väldigt glada över bredden och profilerna i vårt konferensprogram. Att förbunden kommer till oss, betyder att de ser värdet i att delta i det här sammanhanget, avslutar Monika Ölund.

 

Faktaruta

2016 års upplaga av Träffpunkt Idrott äger rum 15-17 mars.

Aktiviteterna och programmet utformas i samverkan med bland andra Sveriges Kommuner och Landsting, Riksidrottsförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Swedish Greenkeepers Association förlägger sin banchefskonferens i samband med Träffpunkt Idrott.

 

Träffpunkt Idrotts målsättning

  • Påverka folkhälsan via idrottens kraft och badens möjligheter.
  • Öka närvaron från politiken, idrotten och kommunerna i planering och drift.
  • Bidra till ökad investeringsvilja.
  • Verka för att snabbare och säkrare hitta rätt kompetenser.
  • Utveckla nya former av samarbeten i oväntade konstellationer.
  • Träffpunkt Idrotts övergripande teman är anläggning, idrottspolitik och evenemang.

                                                                                     

Tisdag Politikdagen

Idrottsministern inleder

För andra året i rad inledningstalar idrottsminister Gabriel Wikström på mässans andra dag med temat politik. Detta är tänkt att följas upp av debatter och spännande diskussioner.

 

Björns Hörna – Mässans Träffpunkt

En annan intressant talare är riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som också kommer att finnas med i debatten i” Björns Bar” som förra året blev den centrala platsen på mässan – Träffpunkten. Här kommer Tomas Björn från Idrottens Affärer att sända en podd och intervjua bland annat Björn Eriksson och andra intressanta personer. Besökaren har också möjlighet att träffa representanter från alla samarbetspartners och frågor som inte blivit färdigdiskuterade på seminarierna kommer att lyftas. Hit kan man gå efter seminarierna och mingla och fortsätta diskutera.  

 

Evenemangsdagen

Evenemangsdagen är en gemensam dag tillsammans med besöksnäringskongressen. Donald Getz, en av världens främsta forskare inom evenemang och turism, inledningstalar. 

Fokus här blir idrottsevenemang och turism.

 

Ett Sverige fritt från drunkningar! En utopi eller en möjlighet?

Tid: 09.20-09.40

Föreläsningen vänder sig till den som har ett övergripande säkerhetsansvar vid badet, men berör alla medarbetare i svenska badanläggningar. Föreläsningen grundar sig på ett erfarenhetsutbyte mellan SLS och svenska bad, där SLS (Svenska Livräddningssällskapet) pekar på det förebyggande säkerhetsarbetet. Medverkande: Anders Wernersten, Svenska Livräddningssällskapet

 

Förmiddagsdebatt: Innovativ samhällsplanering för idrott, hälsa och fysisk aktivitet

Ridsportförbundet finns på plats och lyfter bland annat frågorna hur en ridanläggning bör vara utformad och vad ska man tänka på när man bygger om eller bygger nytt? Ridsporten växer och allt fler kommuner behöver hjälp på traven i dessa frågor.

 

 

Ola Serneke, VD och grundare av Serneke

Mannen bakom arenan i Kviberg i Göteborg och Sernekes grundare, Ola Serneke, inledningstalar på Träffpunkt Idrotts första dag – på temat anläggning. Det är viktigt att alla ges möjlighet att idrotta och att idrotten bidrar till ökad folkhälsa, gemenskap och förbättrad integration, menar Ola Serneke.

 

-Jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad att inledningstala på Träffpunkt Idrott. Idrott och anläggningsfrågan är något jag verkligen brinner för och vad passar då bättre än att få tala på Nordens ledande mötesplats för beslutsfattare och påverkare inom idrott och anläggning.

 

-Jag kommer att prata om arenafrågan i Göteborg, hur man bygger en lönsam multisportanläggning som Serneke Group gjort i Kviberg i Göteborg. Jag kommer även tala om vikten av att företag bidrar till idrotten och hur Serneke tänker och agerar kring sponsorskap för samhällsnytta, folkhälsa och varumärkesexponering, säger Ola Serneke.

 

Fler företag borde ägna sig åt sponsring och samhällsprojekt

- Vi ser ett stort värde i att vara med och sponsra både bredd- och elitföreningar. Vi lägger minst fem procent av vår vinst på sponsring.

Serneke är ett av Sveriges snabbast växande entreprenad- och projektutvecklingsföretag och siktar på att vara topp 30 i världen till år 2030.

-Det gör vi genom våra kompetenta medarbetare och vår unika företagskultur. Att ta oss an projekt med mer energi, större engagemang och modernare synsätt är nyckeln till vår framgång och vår position som utmanare i branschen.

 

Riksidrottsförbundets ordförande ser fram emot mässan

Under mässans andra dag berättar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson bland annat om relationen mellan svenska staten och folkrörelsen idrott.

- Svenska staten och folkrörelsen idrott har ett spännande äktenskap. Kanske mer ett särbo/sambo förhållande. Ett spännande dialektiskt förhållande. Vi har däremot mycket gemensamt och jobbar jättebra ihop. Ett exempel på detta är integration med nyanlända till Sverige. Fantastiskt att bygga allianser och broar, säger Björn Eriksson. Ett annat område jag kommer att ta upp är etik och moral. Detta är en viktig politisk fråga. Andra viktiga frågor som jag kommer att komma in på är dopning och spelutredning.

 

 

Långväga besök av eventexpert

Mässans tredje dag inleds av en av världens främsta forskare och konsulter inom evenemang och turism, professor Donald Getz. Fram till 2009 var han verksam vid universitetet i Calgary, Kanada och sedan dess gästforskare på en rad lärosäten runtom i världen, bland annat på Göteborgs universitet.

 

- Jag planerar en översikt av sport event och turism och lyfta fram nyckelstrategier i utveckling. Detta kommer leda till en diskussion om nuvarande forskning och utvecklingsprojekt som jag jobbar med i Sverige, inklusive Riksidrottsförbundet.

 

Donald Getz om sporteventets betydelse

-De fyller ett flertal politiska mål. Från att utveckla en hälsosam befolkning, speciellt med att få unga att bli aktiva, till ekonomisk tillväxt genom sportturism. Min forskning här i Sverige fokuserar på deltagande i events och vi är speciellt intresserade i hur amatöratleter blir mer involverade och utvecklar event-turist karriärer som ofta involverar mer än en sport.

 

-Riksidrottsförbundet har en strategi att attrahera fler event till Sverige och det jag är involverad i just nu kommer att utveckla kunskap i event inflytande för beräkning och utvärdering och genom att göra svenska event mer hållbara i ekonomiskt, socialt, kulturellt och miljömässigt. 

 

 

 

Program Träffpunkt Idrott

Mässan är indelad i tre olika dagar; Anläggningsdagen, Politikdagen och Evenemangsdagen.

 

Tisdag - Politikdagen

10-10.30 - Inledning av entreprenören Ola Serneke med temat anläggning.

10.15-10.45 – Framtidens utbildningar i teknikens tecken.

10.30-12.00 - Förmiddagsdebatt: Innovativ samhällsplanering för Idrott, hälsa och fysisk aktivitet.

10.45-11.15 – Anläggnings- och arenautveckling, idag och imorgon för svensk fotboll.

11.00-12.00 - Hur farlig är vår arbetsmiljö

11.15-11.45 – Friends Arena ur SvFF:s synvinkel, en tillbakablick och fram till dags datum.

13.00-13.45 – Naturgräs – konstgräs kan hybrid vara ett alternativ.

13.00-13.45 – Energieffektiva lösningar i bad – och ishallar.

13.00-13.45 – Nya och bättre digitala tjänster inom fritidsområdet.

13.00-14.00 – Kemiska biprodukter vi exponeras för i simhallar.

14.0-14.45 – Byte av konstgräs och markvärme samt hur fungerar en konstgräsplan med kork och cocos?

14.15-15.15 – Idrottsmiljöer i förändring

14.15.15.45 – Modern styr-och reglerteknik, pumpar och deras användningsområde

15.15-16.15 – Omläggning/renovering av naturgräsplaner för elit-och breddfotboll.

15.45-16.45 – Hästanläggningar – bygga för häst och människa.

15.45-16.45 – Fler isytor – ett måste för världsledande ishockey med mångfald

 

Onsdag -  Anläggningsdagen

09.00-09.20 - Städ i offentliga lokaler och egenkontroll

09.20-09.40 – Ett Sverige fritt från drunkningar! En utopi eller en möjlighet?

09.30-10.00 – Inledningsanförande av Idrottsminister Gabriel Wikström.

09.40-10.00 - Hur arbetar vi för att öka kundsäkerheten i våra anläggningar

10.00-11.00 – Förmiddagsdebatt: Idrottens kraft och möjligheter

10.30-11.30 – Årsmöte svenska Badmästareförbundet

11.00 – 11.30 – Sista ordet: Reflekterande samtal efter förmiddagens debatt.

12.00-13.00 – Motionsboom – men hur mycket rör vi oss egentligen.

12.00-13.00 – Idrotten - en kraft och möjlighet för nyanlända.

13.00- 13.45 Hur går man vidare efter drunkningstillbud.

13.45-14.30 – Träning säkerhet för personal

13.45-14.45 – Livslång idrott- framtidsstrategi för 2025

13.45-14.45 – Bidrar idrottsrörelsen till demokratisk fostran och delaktighet bland befolkningen

15.00-16.30 – Badhuset en trygg plats för alla- HBTQ certifiering

15.15-16.00- En idrott fri från mobbning, diskriminering och kränkande behandling

16.16-17.00 – Världspremiär av ny film

 

Torsdag – Evenemangsdagen

09.00-11.00 – Kroppsspråk, makt och sura kommentarer

09.30-11.30 –Förmiddagspass med inledningsanförande: Donald Getz

10.00-11.30 - Förmiddagsdebatt: Idrottsevenemang engagerar

12.30-13.00 – Det mångfasetterade ”lilla” badet

12.30-13.30 – Evenemang  - så mycket mer än ishockey

12.45-13.30- Winn Winn West

13.00-13.30 Med medborgaren i fokus i en interkulturell kommun

13.45-14.30 – Värdering av evenemang – ett nytt nationellt verktyg för prognos, dialog och kompetens

13.45-14.30 – SM-veckan, vad krävs och vad ger det?

14.00-15.00 – Samarbeten i nutid och framtid

14.45-15.30 – Hållbara evenemangsstäder- Sverige bäst i världen 

 

 

 

Bildtexter

  1. Foto: Monika Ölund, Mässgolvet Svenska Mässan. Foto: Svenska Mässan
  2. Foto: Ola Serneke, VD Serneke. Foto: Svenska Mässan
  3. Foto: Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande (Träffpunkt 2014). Foto: Svenska Mässan
  4. Foto: Donald Getz, Professor och forskare Turism & Event: Fotograf: Peter Jönsson
  5. Niklas Hyland, filmpremiär
  6. Gabriel Wikström Foto: Träffpunkt 2014, Svenska Mässan
  7. Mässbild. Foto: Träffpunkt 2014, Svenska Mässan
  8. Mässbild  Foto: Träffpunkt Idrott 2014, Svenska Mässan