Uppsving för bangolf

Bild: Fotolia
Bild: Fotolia

Bangolfen är på väg tillbaka efter några år av tillbakagång. Nedgången kan dels bero på att bangolf oftast erbjudits enbart på till exempel campingplatser, nöjesfält eller parker. Sporten har kallats för ”raggarbandy” och ibland inte ens betraktats som en sport.

På tävlingsnivå erbjuds helt andra förutsättningar än på till exempel campingplatser. Aktiva spelare menar att det krävs det bollkänsla, koncentrationsförmåga, tålamod och kunskap om utrustningen för att lyckas bli riktigt bra. Ett problem har varit rekryteringen av nya spelare. Sverige är en ledande nation inom idrotten och på SM finns några av världens bästa spelare med. En av dessa är Filiph Svensson, som för närvarande är världsmästare i bangolf. Trots detta har rekryteringen av nya spelare gått trögt under snart trettio år.  

Ett bra exempel på varför bangolfen börjar se ett uppsving är Hanaskogs bangolfanläggning. Där har man satsat på att renovera och det har gett resultat med ökat besöksantal.

Ungdomsverksamheten är navet i bangolf, som i så många andra idrotter. Positivt för bangolfen är till exempel att sporten nu finns med i programmet i SM-veckan i Borås, tillsammans med 40 andra sporter.

Positivt för bangolfen är också att det för andra gången arrangeras ett Bangolfforum i landet. Det går av stapeln i Malmö den 2 april och syftet är att ytterligare lyfta och utveckla bangolfen i Sverige.

Fakta

Bangolfen har funnits i Sverige sedan 1932, då den första klubben bildades i Eskilstuna. 1937 bildades Svenska Bangolfförbundet som varit medlem i Riksidrottsförbundet sedan 1958. Detta berättas på Svenska Bangolfförbundets hemsida. Sporten kallas ofta för minigolf men i tävlingssammanhang kallas den bangolf.

Bangolf spelas normalt på tre olika underlag: filt, eternit eller betong. Eternitbanorna kallas ofta Europabanor, eftersom banorna är vanliga på kontinenten. Ett nytt underlag introduceras nu; Minigolf Open Standard – en fantasifullt utformad bana med konstgräs som underlag.

Ett normalresultat för en tävlingsspelare är på filt mellan 30 och 36 slag, på EB mellan 20 och 25 och på betong mellan 27 och 33. Banorna består alltid av 18 hål. Drömresultatet 18 slag är inte ovanligt på EB men extremt sällsynt på de andra underlagen.

Internationellt kallas sporten för minigolf. Starkaste nationerna är Sverige, Tyskland, Österrike och Schweiz. När de internationella mästerskapen ska avgöras är svenska spelare alltid med bland kandidaterna till prispallen.