Helsingfors futuristiska centralbibliotek tar form

Här pågår ett betydelsefullt finländskt biblioteksbygge. Ode blir en imponerande byggnad med sina glas- och stålkonstruktioner samt träfasader. Foto: Tuomas Uusheimo
Det nya biblioteket kommer att ligga ett par hundra meter från Helsingfors Centralstation. Bild: ALA-Arkitekterna
Biblitekets levande s k laboratorium. Bild: ALA-Arkitekterna
Barnens areal i det nya biblioteket. Bild: ALA- Arkitekterna
Biblioteket har stora glasytor. Denna vetter mot Finlands parlament, Riksdagshuset. Bild. ASA-Arkitekter

På Helsingfors´ Medborgarplats öppnas i december 2018 den finländska huvudstadens centrumbibliotek Ode, eller Oodi på finska. Bibliotekets mångsidiga tjänster och utrymmen står till stadsbornas förfogande sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll.  Ode befinner sig i hjärtat av Helsingfors och är till för alla stadsbor och andra besökare.

Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. Enligt stadens biblioteksmyndighet bjuder byggnaden på kunskap, nya färdigheter och berättelser, och är lättillgänglig för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling. Det är ett modernt bibliotek och en levande och funktionell mötesplats.

Ode blir en imponerande byggnad med sina glas- och stålkonstruktioner samt träfasader.

Dess formspråk är en kombination av både traditioner och modernism. Det energieffektiva biblioteket är ett imponerande visitkort för det finländska byggandet. Arkitektbyrån ALA är ansvarig för huvud- och arkitekturplaneringen och för byggnadsentreprenaden ansvarar YIT. ”Ode är ett speciellt byggnadsverk i fråga om såväl läge, arkitektur och användningsändamål och kräver förmåga till innovationer och ett sakkunnigt arbetssätt av byggherrarna.

- Vi är mycket entusiastiska över att få vara med och bygga en bättre livsmiljö samt skapa mer liv och åstadkomma en ny mötesplats i Helsingfors centrum”, säger Kari Alavillamo, chef för YIT:s division för lokaler i huvudstadsregionen. Arkitektbyrån ALA vann den öppna internationella arkitekturtävlingen för planeringen av centrumbiblioteket 2013.

​​​​​​​Utgångspunkten var att byggnaden är ett offentligt, tryggt och avgiftsfritt stadsrum för alla mitt i stadskärnan.

- Ode kommer att vara en av Helsingfors, eller de nordiska ländernas friaste byggnader där användarna kan göra mycket själva och ta initiativet till vad de gör”, säger delägaren i arkitektbyrån ALA, Antti Nousjoki.

​​​​​​​​​​​​​​- Det är helsingforsarnas och stadens besökares gemensamma, lärande och utvecklande verktyg” fortsätter Nousjoki.

​​​​​​​​​​​​​​Ode har tre våningar, var och en med sin särskilda atmosfär. Gatuplanet är en modifierbar plats som har ett högt tempo och som rymmer en luftig aula för olika slags evenemang samt bibliotekets salar, infodisken, återlämningen boklånen och ett café.

På andra våningen finns bland annat studior, spelrum, arbets- och konferensrum, en stadsverkstad samt verkstads- och interaktionslokaler. På tredje våningen finns de mest traditionella bibliotekselementen. Den är en plats där man kan koppla av och stanna upp med böcker, oaser för läsning och caféer.

Från Medborgarbalkongen, som öppnar sig mot Riksdagshuset kan man beundra Tölöviksparkens och stadscentrets öppnas vyer.

Källor: Helsingfors Stad & Arkitektbyrån ALA