Stor allaktivitetshall och hotellskrapa planeras i Åbo

I allaktivitetsarenan, till höger i bilden, kommer det att finnas 10 000 läktarplatser för hockeyfans. Arenan kan också användas för konserter och andra publikevenemang. Foto-illustration: Arkitektbyrån Haroma och partners

Det planerade allaktivitetshallen med hotellskyskrapan och evenemangscentret som privata intressenter, däribland NHL-stjärnan Saku Koivu, vill bygga vid Åbos bangård börjar ta märkbara former. Kostnaderna beräknas uppgå till 500 miljoner euro.

Projektet tar ett konkret steg framåt den 6 november då stadsstyrelsen i sydvästfinska staden Åbo får ta del av mer detaljerade planer för projektet.

Timo Hintsanen, som är stadsplaneringschef vid Åbo stad, berättar att allt utredningsarbete och all detaljplanering kommer att bekostas av eldsjälarna bakom projektet, inte av staden.

Så småningom kommer staden att ha gjort ett utkast till detaljplan för området och efter det kan man utlysa en arkitekttävling.

- Den kommer att utlysas och pågå under 2018, berättar Hintsanen.

Evenemangscentret väntas kosta cirka 480 miljoner euro och planeras till området kring Logomo i Åbo. Centret ska inhysa också en ishall, eller allaktivitetsarena, som ska bli ishockeylaget TPS nya hemmahall.

På området planeras också ett upplevelsecentrum som är menat för barnfamiljer, där ska bland annat finnas en lek- och äventyrspark. En hotellskrapa planeras också för området.

I allaktivitetsarenan kommer det att finnas 10 000 läktarplatser. Arenan kan också användas för konserter och andra publikevenemang.

Man planerar också nya höghus på området för cirka 1 000 invånare. Målet är att cirka fem miljoner personer ska besöka komplexet varje år. Markområdet ägs av järnvägsbolaget VR Group och enligt planen skulle byggarbetet kunna inledas år 2020.

Källa: Svenska Yle