Göteborgs Stad satsar på ett aktiviteter för barn och unga under sommarlovet

Foto: Lo Birgersson.

Rekordmånga sommarjobb och massor av gratis aktiviteter över hela staden. Göteborgs Stad satsar för att unga ska ha jobb och roliga saker att göra i sommar.

I sommar får nästan 6 000 göteborgsungdomar jobb genom Göteborgs Stads satsning på sommarjobb, vilket är fler än någonsin tidigare.

Arbetsmarknad och vuxenutbildning ansvarar för satsningen och erbjuder sommarjobb för ungdomar som går i årskurs nio och första eller andra året på gymnasiet. Ungdomarna får jobba under två eller tre veckor på en arbetsplats inom Göteborgs Stad. Det rör sig bland annat om arbete inom förskola, äldreomsorg, i storkök eller att jobba för de kommunala bostadsbolagen med att rensa ogräs, måla och hålla rent i bostadsområdena.

-Sommarjobben är viktiga för Göteborgs ungdomar, det ger dem möjlighet att prova på ett yrke, tjäna egna pengar och få något att skriva på sitt cv. Därför är det otroligt glädjande att vi år har kunnat ta emot fler ungdomar än någonsin tidigare, säger Anne Benson, områdeschef Arbetsmarknad och vuxenutbildning.

I år får också 200 elever i årskurs 8 chansen till sommarpraktik inom olika teknikområden, till exempel programmering och miljöfrågor. Sommarpraktiken genomförs i Bergsjön, Biskopsgården och Angered.

Sommarlovsaktiviteter för alla åldrar

Göteborgs Stad satsar också på att det ska finnas många roliga och kostnadsfria aktiviteter för sommarlovslediga barn och ungdomar. Det finns en stor variation i aktiviteterna som hålls på olika platser över hela Göteborg; allt ifrån gokart, paddelhajk, hinderbana och fäktning till bokprat, brädspel, bygglek och käpphästläger.

-Vårt mål är att det ska finnas något för alla. Barn och unga kan delta i aktiviteter de tycker om och de har också möjlighet att prova på nya saker, få nya intryck och vänner, säger Filip Plan, enhetschef i socialförvaltningen Hisingen.

Sommarlovsaktiviteter arrangeras av bland andra socialförvaltningarna, kulturförvaltningen, grundskoleförvaltningen och de kommunala bostadsbolagen. Många aktiviteter ordnas också av organisationer med stöd av Göteborgs Stad. Socialförvaltningarna har delat ut 6,8 miljoner kronor i föreningsbidrag till sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Därtill har idrotts- och föreningsförvaltningen beviljat 2,9 miljoner kronor i bidrag till närmare 60 föreningar.

- Vi är glada över att kunna ge så många föreningar chansen att skapa roliga sommaraktiviteter för barn och unga. Det stora utbudet kan locka till en aktiv fritid samtidigt som det på sikt kan ge fler medlemmar till Göteborgs föreningsliv, säger Tobias Gröndahl, avdelningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.