Trädgårdsdagar på Skansen - Skogaholms Herrgård förvandlas till blomstrande lustgård

Skogaholms Herrgård. Foto: Anna Yu

Nu startar Trädgårdsdagar på Skansen med trädgårdsmarknad, föreläsningar och blomsterutställning i storslagna Skogaholms Herrgård. Under fyra helger, 30 april–22 maj, fylls Stockholms mest historietäta park av inspiration, kunskap och njutning inför stundande trädgårdssäsong.

Stiftelsen Skansen storsatsar på det gröna kulturarvet och naturen. På lördag, den 30 april, startar Trädgårdsdagarna på Skansen. Historiska Skogaholms Herrgård från 1700-talet blir centrum för utställare, odlingsexperter och föreläsare som delar med sig av inspiration och goda råd. Marknadsstånden fylls med prylar och godsaker på tema trädgård, odling och balkong.

Inne i den pampiga herrgården blir det blomsterutställning kurerad av trädgårdsmästaren och blomsterdekoratören Andreas Graveleij som bland annat dekorerade H.K.H. Prins Carl Philips och H.K.H. Prinsessan Sofias bröllop.

– Tänk dig stunden då gästerna hörs på avstånd i trädgården och fyller rummen med skratt och stoj, där vill jag att besökarna ska vara i utställningen. Att bli inbjuden till det här huset med den finaste och sköraste av inredningar från 1700-talet känns som ett hedersuppdrag! Jag kallar installationen 'Lustgården' då den ska var full av just lust, till både tidsepoken och det grönskande och blommande, säger Andreas Graveleij.

I kringliggande trädgårdar och grönområden blir det pröva på-aktiviteter och pyssel på tema trädgård för de yngre besökarna liksom möten med Skansens trädgårdsmästare och pedagoger. För den som vill fördjupa sig ytterligare i myllan finns trädgårdsvisningar och kurser för vuxna. Lär dig anlägga en äng i din egen trädgård, utforska 300 år av trädgårdshistoria, följ med Skansens apotekare till 1700-talets örtagård, upptäck våra vilda växter och hur du kan odla dem hemma eller gå en minikurs i trädbeskärning.

– Vi ser så mycket fram emot att se Skansen sjuda av liv och grönska i vår. Få saker är så energigivande som trädgård, om ni frågar mig, så jag förväntar mig fyra riktigt härliga och inspirerande helger, säger Karin Ringholm, parkchef på Skansen

När friluftsmuseet Skansen grundades 1891 planterades stora mängder träd, buskar och annan vegetation för att förvandla de nakna klipporna i Norra Djurgårdsstaden till en grönskande oas. Skansen idag är en imponerande och ovanlig park med många gröna rum, odlingar, vild vegetation och trädgårdar från hela Sverige.

– På Skansen finns en trädgårdskunskap som sträcker sig över flera århundraden, från 1700-talet till idag. Vi hoppas att fler ska få möjlighet att upptäcka och fascineras av berättelsen om vad som odlades i trädgårdarna, om människorna som levt i trakten och hur de brukat marken. Och samtidigt uppleva inspirationen, avkopplingen och verktygen för en hållbar utveckling som de här platserna kan ge idag, säger Karin Ringholm.

Trädgårdsdagar på Skansen

30 april-22 maj
Lördagar och söndagar, kl 10:00-17:00