Unikt hallbygge - Gullspång Arena

Christian Bengtsson, Elektroskandia och Christoffer Lundström, Provektor

Flera lokala föreningar i Gullspång hade under många varit i behov av en hall för att kunna utöva sina idrotter. Lösningen blev att flera föreningar gick ihop för att bygga en gemensam anläggning. Provektor projekterar och utför elinstallationen och Elektroskandia levererar all belysning.

Ulf Gustafsson, ordförande i Gullspång Arena Ekonomisk Förening berättar:
- Vi är sex lokala föreningar som gått ihop i det här projektet, fotboll, skytte, boule, bordtennis, tennis och innebandy. Alla gymnastiklokaler i samhället var för små och behovet av en riktig hall för inomhusidrott var därför stort. Jag har arbetat med det här sedan vi startade den gemensamma ekonomiska föreningen 2015. Under åren har det varit mycket diskussioner om olika alternativ, budget, finansiering etc. men i oktober förra året kunde vi äntligen påbörja byggnationen av Gullspång Arena.

Tälthall
Investeringen möjliggjordes av flera finansiärer som Gullspångs kommun, Riksidrottsförbundet, Allmänna arvsfonden och en privat donator, Christer Brandberg.

- Lösningen vi fastnade för är en isolerad tälthall på 2100 kvadratmeter med 7 meter i takhöjd, som står uppställd bredvid idrottsplatsen Gullmovallen. Inne i tältet bygger vi sen olika lokaler, såsom en idrottshall med läktare, skyttelokaler, boulebanor, konferenslokal, café etc., säger Ulf Gustafsson.

Ulf Gustafsson, Gullspång Arena Ekonomisk Förening

Mycket ideellt arbete
För att hålla nere kostnaderna sker mycket av planering, projektledning och byggnation med ideellt arbete medan man i möjligaste mån anlitat sig av lokala företag för installation av el, VVS, värme och ventilation. Provektor anlitades först för att göra elritningar till projektet.

- Vi tog fram den tekniska lösningen för elanläggningen enligt Svensk Standard, för allt från allmän kraft och belysning till inbrottslarm och passagesystem. Det som var lite speciellt i det här fallet var att det gällde en tältkonstruktion, där en rörstomme bär upp ytter- och innerduk och i det en innerbyggnad som ansluter till tältkonstruktionen. Det ställde krav på att hitta innovativa lösningar för bland annat montagesätt, kanalisation, hur man ska tänka vid brandtätningar etc., säger Jonas Ericson, elkonstruktör Provektor.

Hallbelysning som byggbelysning
Provektor anlitades sedan också för att utföra installationen i Gullspång Arena.

- Till att börja med ville man ha upp hallbelysningen då den också skulle fungera som byggbelysning. Vi har tidigare haft med Elektroskandia och deras utesäljare Christian Bengtsson på ett annat arenaprojekt i Skövde med mycket gott resultat. Därför var det naturligt att att kontakta honom även för detta projekt, säger Christoffer Lundström, teamleader Service på Provektor.

- De krav vi hade på belysningen i arenan var att den skulle uppfylla de normer och riktlinjer som gäller för de aktuella idrotterna, kunna styras sektionsvis och vara så underhållsfri som möjligt, säger Ulf Gustafsson.

Elektroskandia tog fram komplett belysningsförslag
Christian Bengtsson och Elektroskandias ljusdesigner Malin Thyberg gick igenom ritningarna och kraven med Provektor och föreningen. Därefter tog Malin fram ett förslag på val av armaturer samt gjorde en belysningsberäkning.

- De hade ganska högt ställda krav på belysningen samtidigt som man givetvis ville hålla nere kostnaderna. Vi tog fram ett komplett förslag och offert under mars månad, säger Christian Bengtsson.

Altum Teknik i stora hallen
Samtliga belysningsarmaturer, 15 olika modeller, är av varumärket Cardi. Offerten accepterades och till att börja med monterades hallbelysningen, som består av 33 stycken Altum Teknik.

- Det är en robust och kompakt armatur med hög verkningsgrad och prestanda. Med bländskydd är armaturen bollskyddscertifierad, vilket innebär att den ska kunna träffas av en boll utan att gå sönder. Med andra ord en perfekt lösning för bland annat sporthallar, säger Christian Bengtsson.

- Vi fick snabb respons av Christian och som tur är fanns alla armaturer på Elektroskandias lager så vi fick leveransen precis när vi behövde den, säger Christoffer Lundström.

Skjutbanor
- Det som var lite special i det här projektet var belysningen vid de tolv skyttebanorna. Här hade man höga luxkrav vid måltavlorna samt placeringen av armaturerna, för att förhindra påskjutning. All belysning i arenan är DALI-styrd, för att ha möjlighet att sektionera, dra ner ljusvärdet och på så sätt kunna spara energi, säger Christian Bengtsson.

Gullspång Arena mäter 70X30 meter och den invändiga byggnaden är på 30X30 meter i två plan.

- Vi håller nu på och reser stommen och har börjat lägga golv i den invändiga byggnaden. Vår plan är att ha arenan klar vid årsskiftet, avslutar Ulf Gustafsson.