Träffa Johan Forsberg, skoteråkaren som ingår i det svenska FXR Backcountry-teamet

Johan Forsberg berättar om varför det blev just snöskoter och vad det är som är så speciellt med sporten. Bild: NGK SPARK PLUG

Välkommen till backcountry-världen, där orädda åkare utmanar fysikens lagar när de gör makalösa hopp och trick på sina snöskotrar. Världsledande tändstifts- och sensorspecialisten NGK SPARK PLUG går igång på all möjlig motorsport – inte minst snöskoteråkning. Vi har kommit en bra bit in i vintersportsäsongen, och vad passar väl bättre än att stifta bekantskap med en av de stora talangerna.

Johan Forsberg är en 37-årig skoteråkare som tävlar för FXR Backcountry Team och är ambassadör för NGK SPARK PLUG. Johan kommer från Kalix i Norrbotten och är född och uppvuxen med allehanda vintersporter. Han var femton när han fick sin första skoter.

”Det var en gammal Yamaha 440, i början använde jag väl den mest för att ta mig fram och tillbaka till skidbacken”, säger Johan Forsberg

Slednecks

Men hans syn på skoteråkning förändrades radikalt när han 1998 såg filmen ”Slednecks 1” av Jason Moriarty, med snöskoteråkare som gör livsfarliga trick till tonerna av rockmusik. På ett ögonblick vändes Johans hela värld uppochner (det var för övrigt så många av tricken slutade för åkarna i filmen). ”Jo, Slednecks 1 fick mig att se på snöskotrar på ett helt nytt sätt”, säger Johan.

Eftersom många av tricken i filmen var så extrema börjar den förstås med en uppmaning till tittarna att inte försöka sig på något liknande. Men det var inget som Johan och hans kompisar brydde sig om! Istället gav de sig ut och försökte göra om de hopp och konster de just hade sett i filmen. Det var början på ett brinnande intresse för snöskoteråkning som har följt med honom långt upp i vuxen ålder. ”Det finns inget som slår den där frihetskänslan när du är långt ute i skogen och utforskar ny terräng.”

Johan är äldst av tre syskon i en sporttokig familj och har tränat allt från fotboll och innebandy till motocross, snöskoter och skateboard. ”Tyvärr var jag tvungen att välja mellan bollsport och extremsport för fyra år sen, för jag hade inte tid att hålla på med både och”, säger han. ”Nu kör jag snöskoter ungefär hundra dagar om året, från mitten på november till slutet av juni och sedan kör jag motocross som en del av träningen när det inte är säsong, så jag behåller känslan för styret.”

Genom att fokusera helt på skoteråkningen har Johan stigit i graderna och tillhör nu den verkliga toppen. ”Jag har varit över i USA och Kanada flera gånger och varit ute och kört med de allra största som Levi Lavallee och Chris Brown. Men den verkliga höjdpunkten var att köra och hänga med Chris Burandt. Han var ju min barndomshjälte och stjärnan i Sledneck-filmerna”, berättar Johan entusiastiskt.

Snöskotrar förr och nu

Eftersom Johan har kört snöskoter i över tjugo år har han med egna ögon sett hur tekniken har gått framåt och han är mycket imponerad över de allra senaste modellerna. ”De snöskotrar som finns idag ligger väldigt långt framme tekniskt och funkar finfint redan från början. När jag började köra var skotrarna låga och breda och gjorda för att köra snabbt på sjöar eller leder. Idag är de höga och smala och gjorda för djup lössnö utanför lederna”, berättar han.

Oavsett om det är frågan om snöskoter, motocross eller bilkörning är Johan väldigt noga med att få ut maximala prestanda. Det är därför han litar på NGK SPARK PLUG. ”Jag använder tändstift från NGK i allt jag kör som har motor, helt enkelt eftersom de är bäst och det är en sån grej som du inte klarar dig utan”, säger han.

Även om Sverige inte riktigt har haft riktigt samma tuffa restriktioner och nedstängningar som de nordiska grannländerna så har corona ändå satt rejäla käppar i hjulen för Johan den här säsongen. ”Det har varit svårare att få till försäsongsträningen på grund av pandemin. Dessutom hade jag tänkt åka till Kanada i april för att göra ett fotojobb för FXR men det blev tyvärr också inställt.”

Precis som många andra hoppas Johan att 2021 kommer att bli året då världen blir sig lite mer lik igen så att han kan resa utomlands och träna utan avbrott. Han hoppas också att hans snösportande ska smitta av sig där hemma. ”Förutom att köra så mycket skoter som möjligt och gå på gymmet för att hålla mig i form, så ska jag försöka få min dotter Alice intresserad på allvar”, säger han.

”På NGK SPARK PLUG tycker vi att det är jätteroligt att ha ett samarbete med en snöskoteråkare som Johan Forsberg”, säger Mikael Lyckberg, Area Manager Nordic hos NGK SPARK PLUG EUROPE GmbH. ”Vi brinner för att utveckla den bästa tändningstekniken för alla slags bränsledrivna fordon, och det är därför som snöskotrar, som körs under så extrema förhållanden, är så viktiga för oss. Johan har varit en passionerad skoter- och motocrossåkare i många år och därför passar han helt perfekt som ambassadör för vårt företag.”