Mountainbikeleder i topp för klimat och ekonomi

Mountainbikeleder är billiga och har låg klimatpåverkan, visar en ny rapport framtagen av miljökonsultbolaget Ecoloop, på uppdrag av Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet. Foto: Johan Marklund
Mountainbikeleder är billiga och har låg klimatpåverkan, visar en ny rapport framtagen av miljökonsultbolaget Ecoloop, på uppdrag av Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet. Foto: Johan Marklund

Mountainbikeleder är inte bara ett effektivt sätt att främja fysisk aktivitet – de erbjuder också ett av de mest klimatsmarta och kostnadseffektiva alternativen bland motionsanläggningar. Det visar en ny rapport från Ecoloop, framtagen på uppdrag av Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet, som lyfter fram både klimatfördelar och samhällsnytta.

Enligt rapporten Hållbar Stigcykling är kostnaden för en mountainbikeled i vissa fall så låg som 5 kronor per aktivitetstimme, med en klimatpåverkan på endast 0,01 kilo koldioxidekvivalenter. Bakom analysen står konsultbolaget Ecoloop. Arbetet bygger på livscykelanalyser av fem olika leder i Mellansverige.

Efterfrågan är stor – över en halv miljon svenskar stigcyklar i dag.

– Fyra av fem barn rör sig för lite och hälften av den vuxna befolkningen har dålig kondition. Folkhälsomyndigheten har därför nyss föreslagit Ett rörelselyft för hela samhället som prioriterar platser och ytor för fysisk aktivitet. Leder för stigcykling är ett mycket bra alternativ, då de stimulerar rörelseglädje, stärker folkhälsan och ger en bra kombination av låg kostnad, låg klimatpåverkan och hög tillgänglighet, säger Truls Neubeck, chef för Friluftsakademin på Friluftsfrämjandet.

Lederna byggs ofta med lokala eller återvunna material och kräver lite energi för drift. Klimatpåverkan per aktivitetstimme är bland de lägsta som undersökts, jämförbar med att anlägga ett elljusspår.

– Med rätt planering, kunskap och underhåll kan mountainbikeleder anläggas för långsiktig hållbarhet och skapa värde över decennier. Det är ett billigt sätt att främja rörelse i vardagen. När exempelvis barn börjar stigcykla läggs grunden för ett livslångt cyklande och aktiva transporter. Vi uppmanar kommuner, regioner och länsstyrelser att stärka folkhälsan genom leder för stigcykling, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet.

Rapporten innehåller jämförelser med andra anläggningar, lärdomar om intressekonflikter och exempel på samarbete med det lokala föreningslivet.

Fakta ur rapporten Hållbar stigcykling

  • Livscykelanalyser av fem anläggningar
  • Kostnad per aktivitetstimme: 4,6–21,3 kronor
  • Klimatpåverkan per aktivitetstimme: 0,011–0,05 kg CO₂-ekvivalenter
  • Beställare: Friluftsfrämjandet och Cykelfrämjandet
  • Delfinansiärer: Region Skåne, Västkuststiftelsen, Bergslagen Cycling

    Källa: Friluftsfrämjandet