SJ erbjuder förmånliga och hållbara tågresor till idrotten

Foto: Sj

Inför 2023 har SJ förnyat sina samarbetsavtal med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Samarbetena bidrar bland annat till att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart.

SJs ambition är att vara en långsiktig partner till svensk idrott. Inom de idrotter SJ samarbetar med är det viktigt att SJs stöd går såväl till eliten som bredden. Det måste också vara idrotter som anser att det är viktigt att arbeta socialt och hållbart.

De fyra lagidrotter som samarbetet avser satsar alla på att göra sin idrott mer hållbar. Fotbollen fortsätter sin satsning på ökad jämställdhet under 2023 och ökar satsningen för kvinnor på tränar- och domarutbildningar. Handbollen ingår i Riksidrottsförbundets projekt Hållbar Idrott, samt har en policy att dela alla medel lika mellan dam och herr på samtliga nivåer. Basketen arbetar mycket med inkludering och integration samt driver seriespel inom rullstolsbasket och har en liga där spelarna har en intellektuell funktionsnedsättning. Innebandyn säger själva att de är den mest folkliga sporten och arbetar för att sprida kunskap om jämställdhet inom idrotten i ett 50–50-program.

-Vi har sett vilken positiv kraft idrotten har i samhället och det vill vi fortsätta att stödja, säger Seung- Mo Koo, ansvarig hos SJ för idrottssamarbeten.

SJ:s generella bidrag till samtliga samarbeten, och även till alla idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet är att erbjuda förmånliga och hållbara tågresor inom SJ Idrottsresan. Lag, inom både bredden och eliten, reser flitigt med SJ. Under VM i Handboll reste till exempel det svenska herrlaget med SJ från Göteborg till Stockholm.

-Under 2022 såg vi att idrottsresandet kom tillbaka med full kraft efter pandemin. Vår försäljning av idrottsresor slog faktiskt rekord och vi såg att fler lag reste med SJ än tidigare, säger Seung- Mo Koo.

För ett lag är resor en naturlig del av idrottandet. Många timmar spenderas på resor till och från matcher och seriespel. På tåget finns tid och möjlighet till förberedelser, umgänge eller avkoppling. Under 2022 ökade antalet lag som reste med SJ med 15 procent jämfört med 2019. Tillsammans reste lagen 38 000 mil, vilket med SJ:s tåg endast orsakar utsläpp av 148 kg koldioxid.

Nedan finns de fem sträckor där idrottslag reste mest under 2022. SJ har räknat allt resande på en sträcka, det vill säga i båda riktningarna.

1.Göteborg - Stockholm
2.Malmö - Stockholm
3.Lund - Stockholm
4.Alvesta - Stockholm
5.Sundsvall - Stockholm

På åttonde plats kommer första sträcka som inte omfattar Stockholm:

Göteborg – Katrineholm.

De nyligen påskrivna samarbetsavtalen är 1-åriga. SJ har tidigare under flera år samarbetat med fotbollen, handbollen, basketen och innebandyn. Att avtalen nu är 1-åriga hänger ihop med den påverkan som Covid-pandemin hade.