Spillvirke blev unik klättervägg

Ett av de 800 unika trä- och stengreppen monteras på den hållbara klätterväggen. Foto: The Tannery Club

Att återbruka kan framstå som svårt, och det är det också (åtminstone i stor skala), men för att börja någonstans finns det lågt hängande frukt att plocka. Ett lysande exempel på återbruk i all sin enkelhet, som ledde till någonting riktigt bra, kom från projektet 11:an i Floda.

Spillvirke och reglar från byggnationen som normalt sett hade skickats till återvinningscentralen kunde i det här fallet få nytt liv som klättervägg, bara ett par hundra meter från byggarbetsplatsen. Det färdiga resultatet är ett mästerverk i både hållbarhet och estetik.

Hållbarhetsaspekten sätter en stor prägel på Floda i allmänhet och kanske centrum och Garveriet-området i synnerhet. Det är rent av en del av destinationsupplevelsen idag. Den sammanhållna bruksortskulturen bidrog till att återbruket i det här fallet kändes ganska naturligt. Nicke Sundström, medgrundare till The Tannery Club berättar om projektet:

-Vi började skissa på idéer, tog fram ritningar och diskuterade hållbarhetsperspektiv. Vi landade till slut i att bygga själva väggen av 45 mm träreglar, såsom ett stort Tetris. Massor av spillvirke slängs och varför inte använda detta att klä väggen med?

-Jag kontaktade bygg och rivningsfirmor samt deponier men allt var regelstyrt och det var inte bara att sladda in med en släpkärra och slänga på reglarna. Efter många återvändsgränder gav inlägg i Social Media resultat. Tipsen ledde oss till Skeppsvikens bygge av projektet 11:an i centrala Floda, där den välvilliga platsledningen hjälpte oss att lasta det virke vi behövde.

-De ca 800 unika greppen på väggen, som normalt tillverkas i epoxi, snidades ut av trä och sten. På väggen sitter idag grepp av vildplommon, apel, bok alm, furu, valnöt, teak, ask, rötad björk, lind och sten från Öland.

För byggverksamheten har återbruk, både stort som smått, stor inverkan på både klimatavtrycket och vår utveckling. För att hushålla med jordens resurser och faktiskt nå klimatneutralitet år 2045 måste vi arbeta aktivt med att hitta vägar och forum för återbruk.

En svårighet med återbruk är förstås att möta de högt (och fullt rimligt) ställda energi- och kvalitetskraven vid nybyggnation och önskan att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Niclas Gren, platschef på Skeppsviken berättar om hur man jobbar med återbruk i projektet 11:an.

Återbruk är fortfarande inte helt etablerat och det tar nog ett tag för branschen att skaffa sig verktygen och forumen för att arbeta med det i en större skala, men det finns alldeles utmärkta områden att börja med. På 11:an använder vi till exempel gamla tamburdörrar från ett ombyggnadsprojekt i Hunnebostrand under byggtiden. Dörrarna får faktiskt uppleva sitt tredje bygge. Innan användes samma dörrar vid byggnation av ett flerbostadshus på Hisingen.

-Att vi utöver detta kan förädla gammalt spillvirke och reglar från bygget bara ett par hundra meter härifrån är ju toppen. Genom att tänka ett steg längre och förvara spillvirke torrt kan man hålla det i brukbart skick. Det ger förutsättningar för materialet att användas till annat. Ibland behöver det inte vara så svårt.

Klätterväggen finns att beskåda, beundra och bestiga hos The Tannery Club i Floda.